На Херсонщині цьогоріч не буде «Маленької Голландії»

На Херсонщині цьогоріч не буде «Маленької Голландії»

Укрінформ
На Херсонщині цьогоріч не буде фестивальних заходів «Маленька Голландія». Наразі ресурси фермери спрямували на вирощування шафрану, тут готуються також до сезону спаржі.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив засновник фермерського господарства «Шафран Любимівський» Віталій Шакало.

«Квіти у нас будуть, але ми не проводитимемо ніяких заходів, не будемо готувати фотозони під цвітіння, туристів не запрошуємо, попереджаємо про це туроператорів. Лише місцевому населенню за попередньою домовленістю даватимемо можливість проводити їх фотосесії», – сказав Шакало.

Роблять це з огляду на минулорічний досвід, коли через карантинні обмеження фермери втратили значні кошти, що були витрачені на фестиваль – на догляд за тюльпанами, підготовку території, рекламу. Підрахували: у середньому, щоб підготуватися до фестивалю цвітіння тюльпанів, на догляд за квітами витрачають близько 600-700 тисяч гривень.

Зараз, зважаючи на ситуацію з коронавірусом в Україні, є ймовірність, що у час цвітіння тюльпанів знову запровадять локдаун чи введуть суворі карантинні обмеження, що зачеплять регіон, і гроші знову пропадуть, додав фермер.

Читайте також: Херсонщина презентувала художній проморолик про природні чудеса Таврії

Щодо тюльпанів, то більшу частину ділянки зараз ліквідовуватимуть – скосять, залишать лише 30% від загального об’єму.

«Скосимо тюльпани до початку цвітіння, щоб у нас був кращий посадковий матеріал. Залишаємо 30% плантації, щоб, коли закінчаться взагалі карантинні обмеження, ця епопея з коронавірусом, ми повернулися до агротуризму. Тобто, у нас буде своя маточна ділянка і докупимо тоді інші голландські сорти», – розповів Шакало.

Ті тюльпани, які лишать і які зацвітуть, як і торік, фермери разом із волонтерами подарують – передадуть їх лікарям, вчителям, вихователям дитячих садочків.

Що стосується лілії, лаванди, шавлії, які вирощують на території фермерського господарства «Шафран Любимівський», – то вони квітнутимуть як завжди, оскільки фермери заробляють на їхньому зрізанні.

А от реалізація спаржі, яку у фермерському господарстві вирощують з 2016 року, припадає на квітень-травень. Наразі готуються до сезону.

«У нас спаржу беруть як ресторани, так і звичайні споживачі, великими об’ємами. Минулого року замовлень на спаржу було приблизно у п’ять разів більше, ніж самої продукції. Замовлення приймаємо через соцмережі. Спаржа, яка збирається вранці, до обіду вже відправляється кінцевому споживачу», – розповів фермер.

Читайте також: На Арабатську стрілку до літнього сезону додатково призначать 9 пар поїздів – ОДА

Так само фермери продовжують займатися вирощуванням найдорожчої у світі спеції – шафрану.

«Спаржа росте від 15 до 20 років на одній ділянці. І висадити її на землі, яку ти взяв на 7 років в оренду, – це ризиковано», – пояснив Шакало.

Тож тут планують розширювати площі як під спаржу, так і під шафран, проте чекають, коли знімуть мораторій на продаж землі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-