На Закарпатті реконструюють одну з найстаріших в Україні синагог

На Закарпатті реконструюють одну з найстаріших в Україні синагог

Фото
Укрінформ
У Вільхівцях Закарпатської області розпочалася реконструкція однієї з найстаріших в Україні синагог. У її стінах планують відкрити музей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Вільховецької громади.

«На початку літа 2019 року синагогу у Вільхівцях відвідали представники єврейської громади з різних країн у складі наукової конференції, яка була присвячена темі Голокосту. Невдовзі до нашої громади звернулися представники вихідців єврейської громади з Вільхівців щодо можливості повернення синагоги, її реставрації та створення там музею. Жителі нашої громади позитивно поставилися до цього питання, адже синагога вже тривалий час перебувала в аварійному стані», – зазначила керуюча справами Вільховецької громади Емілія Кричфалушій.  

Зазначається, що споруда – одна з найдавніших синагог в Україні й датується приблизно 1705 роком.

На Закарпатті реконструюють одну з найстаріших в Україні синагог / Фото: Вільховецька ОТГ

«Вільховецька синагога є не лише унікальною частиною культурної спадщини, але й свідком багатьох історичних подій. Від моменту її спорудження територія Вільхівців була під впливом багатьох країн і політичних режимів. Синагога була в аварійному стані, проте її стіни міцні, й ще зберігся унікальний старовинний єврейський розпис з гілками оливкового дерева та зіркою Давида. На території села Вільхівці на сьогодні немає єврейської релігійної громади, тож синагога стане музеєм. Ми впевнені, що скоро про Вільховецьку синагогу дізнаються не лише в Україні, але й далеко за її межами», – сказала членкиня ради правління благодійної організації «Джерела спадщини», яка проводить реконструкцію, Марія Хорун.  

Читайте також: У Сент-Міклоші з’явилося серце

Повідомляється, що активні роботи щодо відновлення синагоги розпочалися у жовтні 2020 року. Станом на кінець листопада тут вже перекрито дах площею 295 кв. м. Реставруватимуть будівлю з оптимальним збереженням її унікального стилю та духу історії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-