У садибі Коцюбинського виявили прихований 100-річний артефакт

У садибі Коцюбинського виявили прихований 100-річний артефакт

Фото
Укрінформ
У Вінниці під час першого етапу реставрації садиби Михайла Коцюбинського знайшли унікальний 100-річний артефакт. Це пам'ятна таблиця, яку відкрили тут у день заснування музею – 8 листопада 1927 року.

Як повідомляє Центр історії Вінниці на сторінці в Facebook, до сьогодні вважалося, що первісна меморіальна дошка з фасаду Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського була втрачена, а її місце зайняла інша.

Здогадка, що дошку просто перевернули, написавши на її звороті інший текст, з'явилася 2017 року, коли вінницькі історики віднайшли відео з відкриття музею у фондах кінофотоархіву імені Пшеничного у Києві. Автором гіпотези був нинішній головний архітектор міста Євген Совінський. Він порівняв мармурові візерунки таблиці зі стрічки 1927 року та сучасної дошки, виявивши їх "віддзеркалений" збіг малюнку каменю.

Тож у межах першого етапу реставрації садиби Коцюбинського 5 лютого працівники Центру історії Вінниці спільно з колективом музею та автором гіпотези демонтували таблицю. Вони виявили на її звороті напис стилізованим українським модерним шрифтом: "Тут 5 [17]  вересня 1864 року народився й жив [з перервами] до 1897 року українських письменник Михайло Коцюбинський".

Ймовірною причиною його заміни на лаконічне та спрощене "Тут народився і жив Михайло Коцюбинський" історики називають масове згортання політики українізації в УСРР після 1927 року та маховик сталінських репресій, який набирав обертів.

"Слід віддати належне тогочасним музейним працівникам: вони винахідливо зберегли артефакт для нащадків. Адже матеріальні пам’ятки, які нагадували про добу Українського культурного ренесансу 1920-х років, ретельно приховувались у спецфондах або знищувались радянською владою", – зазначили в Центрі історії Вінниці.

Читайте також: Селфі з Петлюрою та обід у Коцюбинського – нові туристичні проєкти для Вінниці

Варто зазначили, що в межах ремонтних робіт в адміністрації Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського планують оновити зовнішній вигляд та внутрішнє оздоблення садиби, де жив письменник. Також осучаснять експозицію музею. Завершити реставрацію сподіваються до кінця 2020 року.

Фото: @vinnytsia.history

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-