Найдавніший у світі затонулий грецький корабель покажуть у Миколаєві

Найдавніший у світі затонулий грецький корабель покажуть у Миколаєві

Укрінформ
Знайдений цьогоріч у Чорному морі найстаріший у світі затонулий грецький корабель піднімуть із дна й виставлять в одному з музеїв Миколаєва.

Про це на І Всеукраїнському археологічному з’їзді у Ніжині кореспондентові Укрінформу повідомив директор Інституту археології НАН України, доктор історичних наук Віктор Чабай.

"Корабель ще лежить під водою, але його вже почали досліджувати. Наступного року його піднімуть, і він буде експонуватися в музеї міста Миколаєва", - сказав Чабай.

За його словами, корабель ІІІ-V ст. до н.е. – одна зі знахідок світового рівня, про яку розповідалося на з’їзді.

Читайте також: Археологи вперше зібралися на всеукраїнський з’їзд

Як відомо, інформація про те, що іноземні дослідники виявили торговельний грецький корабель віком понад 2400 років, була оприлюднена 23 жовтня. Судно лежить на глибині понад 2 км, де відсутність кисню дає змогу органіці зберігатися сторіччями. Саме це й уберегло його від розкладання.

Корабель знайшли учасники проекту морської археології Чорного моря  на відстані приблизно 50 миль від узбережжя Болгарії. Радіоізотопне датування відносить його до 400 року до н.е. – епохи активної грецької колонізації Чорноморського регіону. І на сьогодні він – найстаріший цілий затонулий корабель, відомий людству.

Фото: BLACK SEA MAP/EEF EXPEDITIONS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-