Львівщина пропонує туристам мандрівку рідними містами й селами видатних українців

Львівщина пропонує туристам мандрівку рідними містами й селами видатних українців

Укрінформ
Новий туристичний маршрут розробило в межах проекту “Персональний гід Львівщиною” управління туризму та курортів ЛОДА. Він пропонує мандрівку місцями, де народилися й зростали видатні діячі України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Від гетьмана Конашевича-Сагайдачного до всесвітньо відомого письменника Івана Франка, від митрополита Андрея Шептицького до провідника української національно-визвольної боротьби, полковника армії УНР, голови Організації українських націоналістів Євгена Коновальця, від оперного співака світової слави Олександра Мишуги до нашого сучасника — народного артиста України Богдана Ступки — така далеко не повна палітра видатних особистостей, які народилися на Львівщині й стали її гордістю. Вдячні земляки увіковічнили їх пам`ятниками та музеями, впорядкували родинні садиби, які тепер включені до нового маршруту. Усі ці місця дозволять мандрівникам більше дізнатися про героїв нації", — зазначила начальник управління Наталя Табака.

Відкриває маршрут "Колиска Франка – Нагуєвичі" – село, в якому народився і провів дитинство видатний український письменник, поет, вчений, публіцист, перекладач, громадський та політичний діяч Іван Якович Франко. Рідному селу Франко присвятив наукові праці, саме тут написав повість "Захар Беркут", багато оповідань, поезій. В Нагуєвичах оберігають пам’ять про життя і творчість Каменяра, створивши на території родинного маєтку Франків Державний історико-культурний заповідник "Нагуєвичі". До складу цього музею просто неба входять Літературно-меморіальний музей Івана Франка, а також Музей "Садиба Івана Франка", де можна оглянути батьківську хату, кузню батька письменника, криницю, пасіку. В садибі зберігаються книжки, за якими навчався майбутній літератор, ікони, фотокартки молодого Франка, побутові речі, що відтворюють тогочасну епоху. Художньо-меморіальний комплекс "Стежка Івана Франка" знайомить з різьбленими персонажами героїв казок письменника.

Читайте також: Експонати Дому Франка у Львові "заговорять"
Фото: karpaty.info
Фото: karpaty.info

Продовжить маршрут село Підлісся Золочівського району – батьківщина видатного українського літератора, натхненника національного пробудження Галичини Маркіяна Шашкевича. Навчаючись у Львівській духовній семінарії, Шашкевич спільно з Іваном Вагилевичем та Яковом Головацьким створив товариство "Руська трійця", яке видало першу в Галичині книгу українською мовою – "Русалка Дністрова". Сьогодні в селі діє музей-садиба Маркіяна Шашкевича. Його експозиція знайомить із життям та творчістю літератора, західно-українським побутом першої половини ХІХ ст. Тут збережені власні речі М. Шашкевича, тогочасні книги, часописи, предмети побуту.

Далі подорож пошириться на Яворівщину, де розташовані дві видатні пам`ятки - Дім Шептицького та Садиба-музей Осипа Маковея.

Село Прилбичі впродовж кількох століть було родовим маєтком Шептицьких і дало Україні та світу дві величні постаті – митрополита Андрея Шептицького та його брата, священомученика Климентія Шептицького. В селі є храм-музей, що має експонати, пов’язані з життям родини Шептицьких; церква Собору Пресвятої Богородиці – храм, у якому відслужив першу у своєму житті божественну літургію отець Андрей Шептицький; пам`ятник митрополиту Шептицькому та його брату блаженному священомученику Климентію; родинна усипальниця Шептицьких, збудована 1864 року після смерті першого сина – Стефана.

Фото: karpaty.info
Фото: karpaty.info

Садиба-музей Осипа Маковея – літературно-біографічний музей, присвячений життю й творчості цього українського поета, прозаїка, публіциста, критика, літературознавця, перекладача, редактора багатьох періодичних видань, педагога та громадсько-політичного діяча. Музей функціонує в Яворові – в хаті, де народився, жив і працював літератор.

Фото: karpaty.info
Фото: karpaty.info

Село Кульчиці Самбірського району – батьківська колиска двох видатних постатей – видатного полководця, гетьмана Війська Запорізького Петра Конашевича-Сагайдачного та героя оборони Відня, першовідкривача кави в Європі Юрія Кульчицького. В Кульчицях розташовані музей, присвячений цим відомим особистостям, та пам'ятник Петру Сагайдачному. Музей гетьмана Петра Сагайдачного розташовано в центрі села, в колишньому приміщенні початкової школи. Серед його експонатів – макет легендарної козацької чайки, мапа походу гетьмана Сагайдачного на Москву та матеріали, присвячені життю та діяльності Юрія-Франца Кульчицького. Саме він відкрив Європі запашний кавовий напій, заснувавши у Відні кав’ярню "Дім під синьою пляшкою", яка стала одним із найпопулярніших місць австрійської столиці. На подвір’ї музею розташована бойківська хата початку ХХ ст., в якій зібрано предмети народного побуту, ужиткового мистецтва.

Фото: karpaty.info
Фото: karpaty.info

Село Зашків Жовківського району – батьківщина Євгена Коновальця – провідника української національно-визвольної боротьби, полковника армії Української Народної Республіки, коменданта Української військової організації, голови Організації українських націоналістів. Тут 1990 року в родинній садибі засновано Історико-меморіальний музей Євгена Коновальця. Експозиція музею, розташована в чотирьох кімнатах, ознайомлює з періодами юнацтва, військової діяльності, заснуванням і керівництвом УВО, ОУН, боротьбою в підпіллі та трагічною загибеллю українського патріота.

Читайте також: На Рівненщині фінішувала туристична квест-гра

Продовжить розповідь про героїчну боротьбу за українську незалежність село Конюхів на Стрийщині. Тут народився український політичний і військовий діяч, генерал-хорунжий УПА Олекса Гасин (псевдо "Лицар"). На честь героя визвольних змагань у селі відкрили Меморіальний музей Олекси Гасина. В експозиції музею представлені особисті речі, документи щодо життя й діяльності Гасина та його родини.

Фото: karpaty.info
Фото: karpaty.info

Миколаїв – затишне місто Львівщини, де народилися багато відомих особистостей, серед яких – українська поетеса та письменниця Уляна Кравченко й письменник, громадський діяч Микола Устиянович. На честь видатних земляків тут заснований Народний літературно-мистецький музей Уляни Кравченко й Миколи Устияновича. Експозиція розповідає про життя та творчість цих митців, знайомить зі світлинами сімейного архіву, з особистими речами, зокрема, в ній представлена перша збірка поезій Уляни Кравченко "PRIMA VERA". Відвідувачі також можуть ознайомитися з життям та історіями славетних людей Миколаївщини – художників, артистів, композиторів, скульпторів, співаків.

Фото: karpaty.info
Фото: karpaty.info

Новий Витків Радехівського району — село, де народився оперний співак світової слави Олександр Мишуга. На честь знаменитого земляка в селі створили музей, який розповідає про життя і творчий шлях Мишуги, особливу цінність має магнітофонний запис голосу оперного співака.

Куликів – селище у Жовківському районі, де народився український актор, лауреат Шевченківської премії Богдан Ступка. Ознайомитися з життям та творчістю видатного актора театру й кіно допоможе кімната-світлиця "Мистецький Куликів", яка розташована в куликівському Народному домі. В її експозиції є особисті речі Богдана Ступки, зокрема старовинний рояль, який належав родинам Крупників і Ступок. Тут збереглися щоденник і шкільний зошит Богдана, портфель, костюм і капелюхи із колекції актора, його подарунки й нагороди, старовинні речі його батьків. Поряд із Народним домом встановлено пам`ятник-погруддя Богдану Ступці. Громадський краєзнавчий музей "Куликів і Куликівщина" висвітлює історію українського містечка й також має виставку, присвячену Богдану Ступці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-