Ланчинська ОТГ відкриє туристам «Ворота у Карпати»

Ланчинська ОТГ відкриє туристам «Ворота у Карпати»

Децентралізація
Укрінформ
На Прикарпатті Ланчинська ОТГ взялася за зведення оглядової вежі, яка відкриє туристам вид на Коломию, Яремче та села Косівщини. Місцеві називають тутешню відпочинкову зону «Воротами у Карпати».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович під час прес-туру, організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Ми бачимо, що зараз жодна машина не проїде, аби не зупинитись на місці, яке називають у нас «Ворота у Карпати». У селі Добротів, що входить до Ланчинської ОТГ, є чудовий ландшафт, гори, працює аероплан, на якому вже 5 років катають людей. З цієї точки буде відкриватися вид на Коломию, Надвірну, Яремче та на села Косівського району. Для зведення оглядової вежі ми підписали протокол угоди з Печеніжинською ОТГ про спільну роботу над реалізацією проекту «Будівництво оглядової вежі та відпочинкової зони в урочищі Жбир села Добротів». Вартість цього проекту складає  838 тис. грн. За ці кошти передбачаємо звести не лише оглядову вежу, але й альтанки, місце для паркування автомобілів, гойдалки та інші туристичні атракції», - повідомив Попович.

За його словами, Ланчинська ОТГ готова фінансувати цей проект у межах 200 тис. грн, стільки ж виділить Печеніжинська ОТГ. Решта коштів громади сподіваються отримати з обласного бюджету, оскільки вже подали цей проект на Конкурс програм розвитку місцевого самоврядування до Івано-Франківської обласної ради.

Водночас Ланчинська ОТГ, яка працює лише 9 місяців, вже створює власний туристичний маршрут. Найперше гостям планують показати місцеву пам’ятку архітектури 16 століття у селі Добротів, сподіваються облаштувати соляний басейн на місці закинутого кар’єру та прокладають маршрут на полонину, що розташована на горі Пересліп. А от Бога Сонця, якому майже три тисячі  років, туристи вже можуть оглянути. Ця кам’яна скульптура знайшла собі місце в історико-краєзнавчому музеї, який діє при Добротівській гімназії.

«У цьому музеї всі наші діти вивчають історію свого села. А вона надзвичайно цікава, бо наше село Добротів раніше, в 17-му столітті було містом. Тут є залишки й давнього укріплення. Серед цікавих експонатів музею – бог Сонця, якому майже 3 тисячі років. Його місцевий чоловік знайшов 5 років тому на річці. Деякий час ця скульптура стояла біля хати. Втім, чоловік зрозумів, що знахідка – незвичайна. Те, що це є зображення давнього божества, підтвердили науковці Прикарпатського національного університету», - розповідає керівник Добротівської гімназії Іван Янко.

Читайте також: У Коростишівській ОТГ відкрили велопарковку та велошколу

У Ланчинській ОТГ вважають, що розвиток туризму тут може бути додатковим джерелом власних надходжень, а пріоритетом все ж бачать промислове виробництво. Тому в об’єднаній громаді вже працюють над створенням вітрової електростанції та над запуском виробництва деревних палет для опалення будинків. В громаді переконані, ця продукція не лише зекономить їх кошти, але й суттєво наповнить бюджет.

До Ланчинської ОТГ входять селище Ланчин та село Добротів. З початку 2019 року до об’єднаної громади приєднаються ще три села: Середній Майдан, Вишнівці та Глинки.

На Прикарпатті діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Юрій Рильчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-