Музейники привезли на фестиваль до Дніпра кулеметний станок і черепи

Музейники привезли на фестиваль до Дніпра кулеметний станок і черепи

Укрінформ
На Всеукраїнський музейний фестиваль "Музей і виклики часу", що вп’яте відбувається в Дніпрі, приїхали представники 58 музеїв країни.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького з наукової роботи, куратор виставкового конкурсу фестивалю Олександр Старик.

"У фестивалі беруть участь 58 музеїв країни, понад 120 учасників зі Львова, Чигирина, Краматорська, Чернігова, Запоріжжя. Також на фестивалі широко представлені музеї нашого міста та області. В рамках музейного фестивалю запланована досить велика кількість різноманітних заходів. Хочемо зробити так, щоб це було цікаво не тільки професійній спільноті музеїв, але й кожному жителю нашої області та гостям. Заплановано близько 30 міні-виставок, видавничих конкурсів, форумів, "круглих столів" та вечірні театралізовані екскурсії й багато іншого", - повідомив Старик.

За його словами, головна мета заходу - ознайомити широкий загал з роботою кожного окремого музею країни. Одночасно з виставкою, фестиваль є й конкурсом, тому кожен музей представляє міні-виставку з найцікавіших аспектів своєї діяльності.

Читайте також: Всеукраїнський музейний фестиваль у Дніпрі оприлюднив програму

Так, представниця Львівського музею історії релігії Галина Гриник ознайомить відвідувачів форуму з сокольською вишивкою. "Для неї характерне шиття чорними нитками по білому. Саме через наш край проходив "чорний" шлях, через який нападали татари, і ось це той зозулин плач, що виливається в чорних тонах на вишивці", - пояснила вона.

Національний музей Григорія Сковороди представив виставку каліграфічних робіт. У такий спосіб музейники намагалися осучаснити тексти філософа й поета. Також відвідувачам вони пропонують дізнатися пророцтва від Сковороди. Їх музейники написали власноруч, використовуючи шрифт, яким у свій час користувався Григорій Савич.

Із Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського до Дніпра привезли кулеметний станок під великокаліберний кулемет, який музейники просто з експозиції у 2014 році віддали добровольчому батальйону в АТО. Цей музей представляє міні-експозицію "Музейний експонат на дорогах війни".

Читайте також: Історичний музей у Дніпрі кличе на вечірні мандрівки

За словами директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Сергія Лаєвського, в історії українських музеїв немає схожого випадку, коли музейний експонат потрапив на війну, допомагав бійцям упродовж двох років і повернувся неушкодженим назад.

На правах господаря Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. Яворницького представив дві міні-виставки на екологічну та патріотичну тематику. У першій представлений археологічний зріз посуду, де в сучасному світі все заполонив пластик. Друга експозиція складається зі зброї, яка вбиває, та черепів.

Музейний фестиваль триватиме до 24 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-