Запустити туристичний бізнес мріють в Миколаївській ОТГ

Запустити туристичний бізнес мріють в Миколаївській ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Будинок культури в Миколаївці раніше здавали заїжджій церкві євангелістів. І лише у новоутвореній ОТГ заклад почав працювати за призначенням.

Коли голова Миколаївської громади Віктор Одоєвцев оголосив конкурс на керівника закладу, відгукнулися нові молоді люди, з креативним мисленням, бажанням працювати. І осередок культури розпочав нове життя. Це стало помітно, щойно авто з журналістами приїхало до Будинку культури, перед яким розгорнулася різнобарвна виставка-ярмарок народних майстрів Миколаївки. Тут і вишивання, й квітникарство, й бабусині плетені кружечки зі стрічок, ляльки та іграшки, вироби у стилі сіноплетіння (є й таке!), що пахнуть присамарськими луками. Діти танцюють навіть на вулиці, а старші з різних вулиць потягнулись до БК відпочити від роботи душею.

Із здобутками та проблемами Миколаївської ОТГ Петропавлівського району кореспонденти Укрінформу познайомилися під час прес-туру «Фестиваль «Кітка Присамар’я» у Миколаївській ОТГ», організованого Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Фестиваль «Квітка Присамар’я». Фото: Микола М’якшиков / Укрінформ

Миколаївська ОТГ утворена 28 березня 2017 року шляхом об'єднання Васильківської, Миколаївської та Петрівської сільських рад Петропавлівського району. До складу громади входять 1 селище (Васильківське) і 10 сіл: Запоріжжя, Катеринівка, Кунінова, Маломиколаївка, Мар'їна Роща, Миколаївка, Новопричепилівка, Петрівка, Русакове, Сидоренко. Бюджет Миколаївської ОТГ нині становить 46 мільйонів гривень, ще 20 мільйонів гривень громада отримуватиме медичної та освітньої субвенції, коли об’єкти освіти та медицини перейдуть на баланс ОТГ.

Школа з дендропарком та вишневим садком

Гордість села – це сучасна триповерхова будівля Миколаївської середньої школи. Відкрилася вона 1 вересня 2000 року. З того часу, на жаль, у сільській місцевості області не було здано жодної нової школи. Навіть через 18 років такого обладнання немає в жодній школі району. Тут є актовий зал, два спортивних зали – ігровий та гімнастично-тренажерний, стоматологічний кабінет, майстерні (з обробки металу, швейна, деревообробна), бібліотека. Укомплектовані кабінети фізики, хімії і біології, лінгафонний, комп’ютерний клас, кабінет кулінарії, швейного виробництва, стоматологічний.

Всім необхідним для навчального процесу забезпечені 2 майстерні – верстаки столярні, слюсарні з тисками, верстати токарно-гвинторізні, токарні по дереву, свердильно-настільні, точильний, фрезерний, укомплектовані широким асортиментом інструментів.

- Коли в червні нам передадуть школи на баланс, ми плануємо в 10-11 класах зробити сертифіковані профорієнтаційні уроки – для цього в школі є п’ять лабораторій – токар, зварник, шофер-тракторист, швея, перукар і кухар. Є сучасне обладнання та станки. 

Щоб випускники разом з атестатом отримували документ про професію і могли вже працювати. Це зручно, бо не кожна сільська родина має змогу відправити дитину на навчання у місто, і в цьому зараз є потреба, - говорить голова Миколаївської ОТГ Віктор Одоєвцев.

За словами директора Миколаївської ЗОШ Миколи Ріпного, розрахована школа на 800 учнів, навчається тут нині 435.

- У школі працює 35 педагогів, при чому 80 відсотків, що особливо приємно, це випускники нашої школи і мешканці села Миколаївка. Зараз завдяки старанням сільського голови на базі нашої створено опорну школу, куди ввійшли ще дві філії – Петрівська і Васильківська школи І-ІІ ступеня, і загальний обсяг учнів, яким надаються загальноосвітні послуги, зріс до 600 осіб, - пояснив директор.

На вищому рівні обладнано в школі спортивний та тренажерний зали: 11 видів тренажерів, 13 комплектів штанг і гантелей, 24 шведських стінки, комплекти пристінного гімнастичного обладнання. Обладнано футбольне поле з лавками для глядачів, є волейбольний та баскетбольний майданчики, гімнастичне містечко.

Результатом двох років роботи клубу «Оріон» з багатоборства, яким керує тренер Роман Бездітько, стали численні перемоги дітей на чемпіонатах області, України і навіть світу. У 2017 році в Харкові, виступаючи на чемпіонаті світу з військо-спортивного багатоборства, Влада Шкотова зайняла перше місце з рукопашного бою. Дівчина мріє стати слідчим, хоч із спортом поривати не збирається.

На безоплатній основі тренують футболістів тренери Павло Лазаренко та Олександр Гармаш. А разом з головою ОТГ працюють над створенням молодіжної футбольної команди громади.

Територія школи займає понад 6 гектар, з 2000 року тут плекають й щороку оновлюють дендропарк, на площі понад 2 гектари – вишневий сад.

Можна сказати, що шкільне життя повністю автономізовано – є власна енергоефективна котельня, що опалюється пелетами, власна трансформаторна підстанція, власний водопровід і власна свердловина з водонапірною баштою.

Наразі з обласної ради на опорну школу виділено до 2 мільйонів гривень на оновлення комп’ютерних класів, кабінетів хімії та географії, математики.

Черги у дитсадки ліквідували повністю

Голова ОТГ розповів, що на території самої Миколаївки є три садочки – «Берізка», «Малятко» і «Сонечко». Незважаючи на це, мали значні черги дітей, що потребують дошкільної освіти. А тепер навіть з Першотравенська батьки охоче сюди здають дітей на виховання.

Завідуюча Миколаївським дитячим садком №2 «Берізка» Світлана Воронко пояснює:

– Так як було скорочення, багато кімнат у садочку стояло пусткою. Працювала одна група. Але потреба виникла, коли з’явилося багато дітей внутрішньо переміщених осіб. Тож, силами сільської ради було відкрито одну молодшу групу. Відновлено опалення, проточну гарячу й холодну воду, замінено освітлення. А далі допоміг фонд ЮНІСЕФ, проект з посилення соціальної згуртованості внутрішньо переміщених осіб в Східній Україні, де вони працювали саме над тим, щоб забезпечить дітей місцями в дитячому закладі. Вони повністю зробили нам дві групи, забезпечили меблями, ліжками, столами, постільною білизною, ковдрами, матрацами, дитячими стінками, іграшками. На подвір’ї також поставили дві гірки, альтанку, дві пісочниці. На сьогодні функціонує три групи і чергу ліквідовано. Тепер в планах відкриття ясельної та цілодобової групи. Ми провели опитування і 14 батьків виявили бажання про цілодобове перебування дітей, є батьки, що працюють на шахтах, у нічну зміну.

Але більше коштів ОТГ вкладають все ж у старостинські округи.

Віктор Одоєвцев перераховує:

- Цьогоріч у Васильківському на садочок виділили 8 мільйонів коштів громади. По суті, це два річних бюджети Васильківського до об’єднання.

У Петрівці, щойно школи перейдуть на баланс ОТГ, створимо навчально-виховний комплекс, таким чином у старостинському окрузі, що приєднався до Миколаївки, і початкову школу збережемо, і садочок функціонуватиме.

Вже зробили проект на водопровід у селах Катеринівка та Мар’їна Роща. Закінчуємо проект з водогону на 11 млн у Васильківському.

Відновлюємо освітлення у Миколаївці, село на 80 відсотків освітлене, хоч має дуже велику протяжність – якщо розтягнути його в одну вулицю, матимемо 64 кілометри.

Процес об’єднання громади проходив складно. Люди мали недовіру. А в Петрівці протистояння взагалі переросло у судову тяганину, що тривала рік.

- Коли ми їздили й агітували людей до об’єднання у Петрівці, протистояння було страшне, - згадує голова ОТГ. - Зараз люди там ставляться до проблем ОТГ навіть краще, ніж в Миколаївці. Думки в людей змінилися полярно. От пенсіонери, вони звикли жити за старими принципами, зараз вони побачили, що відбувається, які зміни, - ми клуб Петрівський перекрили, містки через Самару поробили, щоб людям зручно було ходити, освітлення, дорогу почали робити – і люди одразу змінили думку. А ще як почули, що ми почали проекти робити на воду, тепер кажуть, чому ж ми раніше так не зробили, ми ж цілий рік втратили. Тепер для клубу ми купили матеріали, на сходці сказали, а люди самі власними силами його перекривають, і вже виходить це не 600-800 тисяч, а 10 тисяч гривень за шифер та матеріали, а все решта – громадська участь мешканців села, для якого раніше нічого не робилося роками.

– Коли ми взимку приїздили сюди на громадські слухання по об’єднанню, то колишня голова сільради не відкрила нам ні клуб, ні сільську раду – і ми з людьми – 200 чоловік, дехто з дітьми, проводили збори, обговорювали процедуру створення ОТГ на вулиці, при мінус 20 градусів. Був і депутат Дніпропетровської обласної ради Валентин Антіпов, і Віктор Миколайович – як ініціатор створення громади, - пригадує директорка Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

- І це правда, тоді там владі не вірили, сьогодні, після об’єднання, те що зробила вже об’єднана громада на старостинських округах, підвищило довіру до влади, і приєднані території сьогодні виграють. Центр громади сильний, він і був сильний до об’єднання. Можна було жити спокійно, незважаючи на решту. Однак завдання створення об’єднаних територіальних громад саме й полягає в тому, щоб ця адміністративна територіальна одиниця економічно стала вигідною для всіх. У Миколаївській ОТГ це зрозуміли.

Гарний приклад розвитку медицини в ОТГ

Миколаївська ОТГ потрапила до проекту Президента з первинного розвитку медицини на селі, і завдяки цьому тут буде збудована нова сучасна амбулаторія. Документація вже підготовлена, земля виділена й оформлена. Є три сімейні лікарі. Кадровий потенціал підсилено ще й двома випускниками Дніпровської медакадемії, вихідцями з Миколаївки, що цього року отримують дипломи.

Загальна вартість будівництва – близько 13 млн грн, наразі з обласного бюджету вже виділено на проектування і початкові роботи 10 млн грн.

Спершу планували амбулаторію на сім сімейних лікарів, а потім, врахувавши навантаження, вирішили зупинитися на чотирьох, а різницю коштів скерувати на придбання обладнання та автомобіля.

Старе аварійне приміщення, де розміщується аптечний пункт, повністю розбереться, а в нинішній амбулаторії облаштують денний стаціонар.

За словами Олени Тертишної, в області сучасні амбулаторії, як в Миколаївці, будуть будувати ще 17 громад.

– Тому це дуже хороший приклад розвитку медицини в ОТГ. Більше того, вони вже сьогодні створюють згідно закону некомерційні комунальні підприємства. У Миколаївці таке вже зареєстрували й очікують на отримання ліцензії з надання медичних послуг. Раніше, щоб отримати первинні медичні послуги, треба було їхати до Павлограда, а тепер громада цю послугу «садовить» туди, де живуть люди, - говорить вона.

Також ОТГ уклала договір на телекомунікаційну медицину з Дніпровською обласною лікарнею ім. І. Мечникова, спеціалісти якої у визначений день консультуватимуть пацієнтів в он-лайн часі.

1008 метрів над рівнем моря

В об’єднаній громаді щиро діляться й планами. В наступному році у приміщенні старої школи, яке передала на баланс районна рада, планують утворити власну пожежну службу. По завершенні усі адміністративні приміщення й служби громади будуть розміщені компактно на центральній садибі ОТГ.

У Петрівському ФАП планують об’єднати з будинком старости, це зменшить витрати на опалення та інше, а в звільненому приміщенні контори або ФАПу відкриється перспектива для підприємництва, його можна пристосувати або ж під швейний цех, або інше виробництво. Це й створення нових робочих місць, які в селі завжди потрібні.

Так само, коли дитячий садок переведуть у школу, в ОТГ з’явиться вільне приміщення дитсадка і на конкурсній основі його пропонуватимуть підприємцям.

У близькому майбутньому планують запустити соціальний автобус між селами громади. Вже накинули й оком на старенький ЛАЗ, що є в одній із шкіл. На його ремонт вже й кошти виділили, і щойно школи опиняться на балансі в ОТГ, літні мешканці можуть зітхнути з полегкістю – добиратись до центру, в амбулаторію буде набагато простіше.

У нас дуже мальовничі місця, наголошували нам скрізь, де ми були в ОТГ. І от авто з журналістами їде в те місце, яке хотіли нам показати. По дорозі туди Віктор Миколайович звертає увагу журналістів на схили, територію, непридатну для використання.

- На них можна розмістити сонячні батареї, - ділиться він планами далі. – Наступного тижня до нас приїдуть представники компанії, яка цим займається. Щоб ви розуміли, сонячна станція на 100 гектарах дає надходжень до бюджету до 225 тисяч гривень щомісяця. Для села – це великий ресурс.

Дивіться: у нас є річка, ліс, схили, з якими можна щось зробити. Все в нас є. Не треба їхати ні на Західну Україну, ні ще кудись. Треба тільки трохи поміркувати.

І ось ми на вершечку висоти – 1008 метрів над рівнем моря, внизу розливається річка Самара, звідси Миколаївку видно як на долоні, звідси й «Квітка Присамар’я» (назва мистецького фестивалю). Ген далі – другий блок шахти «Степова» (ДТЕК «Павлоградвугілля), телевежа Першотравенська. Вже відцвіли дикі тюльпани, розчісує коси ковилів вітер. Пахощі чебрецю, шавлії, білої акації розлилися в грудях. Стояти б так і слухати весну. Або розігнатись, впіймати вітер і полетіти на дельтоплані. Або порибалити на найглибшому місці Самари. Або піти на полювання в ліс. Взимку з цієї гори, яку місцеві називають Герцинською, спуститись на санчатах або лижах. Або заспівати тут, як на Співочому полі.

Читайте також: Баришівська ОТГ. На шляху до створення

– Оце в нас така мрія – запустити тут туристичний бізнес, - каже Віктор Одоєвцев. - Торік ми провели експеримент, спробували організувати для наших дітей відпочинок на природі, цього літа до відпочинку дітей у спортивно-туристичних таборах залучаємо усі школи ОТГ – 120 дітей, кожна зміна до 10 днів. Закуповуємо до 20 палаток, наплічників, плануємо також провести велотур по громаді, між її крайніми точками - селами Мар’їна Роща і Сидоренко - відстань майже 45 кілометрів. Це й орієнтування на місцевості, й витривалість, і спорт.

Назва висоти – Герцинська гора, за переказами місцевих мешканців, пов’язана з німецькими колоніями, що були на цій території раніше. Правда, слідів, щоб це підтверджувало, як то залишків будівель, або могил на старих кладовищах, не знайдено. Залишились лише назви у топоніміці. Проте не виключено, що приїхати у ці місця захотіли б чимало іноземців, у тому числі з Німеччини.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Людмила Блик, Микола М’якшиков / ДНІПРО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-