Баришівська ОТГ. На шляху до створення

Баришівська ОТГ. На шляху до створення

Децентралізація
Укрінформ
Київщина була одним з аутсайдерів за створенням ОТГ. Причини різні – від браку інформації до  страху місцевої влади втратити статус.

Процес активізувався зі створенням восени 2017 року Київського центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС). Такі центри були створені в областях України за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіону та покликані полегшити впровадження децентралізації шляхом надання консультацій та проведення навчань для різних рівнів місцевого самоврядування. Радники центру - експерти з децентралізації, фінансів, юриспруденції, комунікації - надають підтримку як вже створеним об’єднаним громадам, так і сприяють процесу їх утворення, допомагаючи вирішувати проблеми об’єднання та розвитку громад. 

П’ятниця, 11 травня, стала особливо насиченою для працівників Київського ЦРМС. В той час, як одна частина команди завершувала дводенний тренінг у столиці для представників новостворених об’єднаних громад та потенційних ОТГ на тему публічних закупівель, в селище Баришівка за 60 км від Києва вирушив десант радників центру на чолі з директором Олегом Любімовим. 

Саме Баришівка має стати центром нової ОТГ Київщини, до якої, окрім селищної ради, увійдуть ще 18 сільських рад. Переваги спроможної "великої" Баришівської ОТГ (у складі Баришівської селищної, Дернівської, Коржівської, Волошинівської, Веселинівської, Масківецької, Подільської, Морозівської, Бзівської, Селичівської, Сезенківської, Селищанської, Гостролуцької, Перемозької, Рудницької, Корніївської, Лукашівської, Лук’янівської, Паришківської сільських рад) над "малою" ОТГ, формат якої пропонувався раніше селищним головою, раніше переконливо були доведені командою Київського ЦРМС.

Здоровий глузд та прагматичні розрахунки перемогли, і 27 квітня на сесії Баришівської селищної ради депутати ухвалили рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад із центром у Баришівці та делегували двох представників ради до робочої групи з питань напрацювання проекту рішення (загалом у групі буде 38 членів, по два від кожної громади). Тепер – слово за селами, яким запропоновано об’єднатися в одну ОТГ. Там, після громадських слухань на сесіях сільрад, має бути ухвалене рішення щодо приєднання (неприєднання), після чого спільна робоча група почне напрацьовувати необхідний пакет документів для створення Баришівської ОТГ. До слова, очільники більшості сіл вже заявили про своє бажання об’єднатися, в деяких громадах вже пройшли й схвальні слухання з цього приводу.

Надати практичні рекомендації щодо підготовки пакету документів про добровільне об’єднання територіальних громад і було одним із завдань п’ятничної поїздки радників столичного ЦРМС. Семінар з цього приводу, участь у якому взяли понад 30 голів та секретарів сільрад зі складу запланованої ОТГ, пройшов у будівлі Баришівської райдержадміністрації.

Читайте також: Якщо хочете щось змінити у житті села, то ОТГ - для вас

"Сьогоднішній захід націлений на голів, секретарів сільських рад, депутатів сільрад та покликаний відповісти на всі запитання, які хвилюють посадових осіб місцевого самоврядування у процесі підготовки документів щодо добровільного об’єднання громад. Під час семінару буде продемонстрований покроковий механізм – від самої ініціативи, як правильно заповнювати протоколи громадських обговорень, яка форма написання розпоряджень про скликання сесій, проектів рішень, які проекти документів має напрацювати робоча група, що буде створена у процесі об’єднання територіальних громад, які проекти рішень щодо об’єднання, – до того, як пишеться проект статуту ОТГ, положення про старосту тощо", - заявив директор Київського ЦРМС Олег Любімов.

Головним спікером заходу став правовий експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою") Максим Бризіцький, який надав представникам громад методичні рекомендації та зразки документів про створення ОТГ, а також роз’яснив судову практику щодо оскарження процесу об’єднання. "Це вже далеко не перший десяток подібних заходів. Реформа триває, процес добровільного об’ єднання територіальних громад триває. Так, ради вже не роблять тих помилок, які робили у 2015-2016 роках, але все одно краще пропрацювати, пояснити, показати зразки документів, щоб і висновок ОДА був хороший та позитивний одразу, а не допрацьовувати. А по друге – слід мінімізувати ризики оскарження, як жителями так і різними політичними суб’єктами", - заявив він. 

За словами експерта, дуже важливо серйозно та з усією відповідальністю підійти до підготовки необхідних документів, адже одне неправильно сформульоване речення чи оформлення документа – вже підстава для визнання нелегітимним всього пакету та повернення його на доопрацювання.

"Баришівський район може бути один із перших районів Київської області, який буде повністю покритий ОТГ. Раніше Березань, яка є містом обласного значення, вже пройшла певний шлях, певну процедуру та має бажання стати ОТГ. Після ухвалення Радою та підписання Президентом закону щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення у Березані відкритий шлях до створення об’єднаної громади. Деякі села з Баришівського району дали згоду на приєднання. Тепер всі інші села, які не увійшли до Березанської ОТГ, об’єднуватимуться навколо великої Баришівської ОТГ. У випадку створення двох запланованих ОТГ на території Баришівського району вже не буде "білих плям", - зазначив Любімов. 

За його словами, за всіма підрахунками, проведеними експертами центру, як Березанська, так і Баришівська громада будуть спроможними за всіма показниками – фінансовими, кадровими, інфраструктурними: "За попередніми розрахунками, власні надходження у них виростають більш ніж удвічі. І це не враховуючи жодні трансферти та субвенції".

Поруч із цим, процес створення Баришівської ОТГ не такий вже й гладкий. Після того, як керівництво селища переконалося у доцільності великого об’єднання, донести цю думку ще потрібно до сільських громад, де частина мешканців та депутатів побоюються, що зі створенням ОТГ з центром у селищі вони втрачають можливість впливу на процес ухвалення рішення щодо їхніх сіл. 

Одна з таких громад – віддалене на 17 км від Баришівки село Лукаші. У п’ятницю в ньому якраз проходили громадські слухання з приводу майбутньої ОТГ. Участь у них взяв і керівник Київського ЦРМС, а також селищний голова Баришівки Олександр Вареніченко, який після зміни своєї позиції тепер особисто агітує селян за створення великої ОТГ.

Як наголосив у ході слухань Любімов, життя продемонструвало, що радянська модель місцевого самоврядування виявилася неефективною, особливо у сільській місцевості, де голова села перетворювався на такого собі "писаря" без реальних повноважень та ресурсів для розвитку громади. Реформа ж децентралізації передбачає нові підходи та нову філософію управління, яка вже довела свою ефективність в країнах Європи. "Реформа спрямована на те, щоб ОТГ були спроможними, щоб могли не лише себе забезпечити, а й займатися благоустроєм, школами та дитсадками, транспортним сполученням, соцзахистом тощо. Щоб вони були самостійні на своїй території, були успішними у залученні інвесторів", - заявив експерт.

Він додав, що створивши зараз ОТГ, громади отримують доступ до багатьох інструментів донорської допомоги – як з боку держави, так і міжнародних організацій, передусім Євросоюзу. Зволікання ж означає втрату цих грошей, а також безкоштовну консультативну допомогу з боку фахівців ЦРМС, адже "U-LEAD з Європою", яка їх створила, діє до 2020 року. 

"Баришівська ОТГ вже втратила лише тому, що не об’єдналася. Наші спеціалісти підрахували, що лише протягом 2016-2018 року ОТГ могла б отримати лише інфраструктурну субвенцію, яка дається на розвиток ОТГ і вираховується за кількістю сільських жителів, у сумі близько 25 млн грн. Також втратили багато надходжень ПДФО. Втратили можливості брати участь у різних програмах - як уряду, так і міжнародно-технічної допомоги. Та ж Баришівка вже давно могла створити гарний сучасний ЦНАП, допомогу в створенні яких надає U-LEAD", - заявив Любімов.

Керівник ЦРМС зазначив, що в перспективному плані, який розробляється облдержадміністрацією, фахівці прораховують фінансові, ресурсні та адміністративні можливості, враховують медичні, освітні та соціальні питання. І ОТГ з двох-трьох невеликих сіл, за його словами, не може бути спроможною. У випадку, якщо будуть створені Баришівська та Березанська об’єднані громади, а кілька сіл залишаться поза ОТГ, то вони самі будуть фінансово неспроможні: "Разом з повноваженнями з району передається і фінансовий ресурс. Якщо раніше район певним чином допомагав, то тепер просто не буде чим і допомагати, адже фінансовий ресурс перейде в ОТГ".

Окремо Любімов розвіяв побоювання щодо того, що окремі села не зможуть впливати на питання щодо свого розвитку, оскільки центр об’єднаної громади буде в Баришівці. За його словами, окрім інших механізмів, існує статут об’єднаної територіальної громади – своєрідна конституція ОТГ. "Статут ОТГ – це документ, який буде конституцією для вашої ОТГ. Це - документ, в якому буде прописано принципи управління, контролю та звітування за ті чи інші кошти і справи, які будуть вестися. Після громадського обговорення і ухвалення рішення на сесії сільради в робочу групу будуть направлені по два представники від кожного села. Ця робоча група і буде напрацьовувати статут ОТГ, враховуючи позицій усіх громад", - заявив він.

Водночас, щоб усі ці побажання були враховані, поруч з можливістю отримання інших благ добровільного об’єднання, слід поспішати. "На форумі з питань децентралізації у Вінниці 5 квітня Президент сказав прямо: рано або пізно тим, хто не зможе об'єднатися знизу, доведеться допомогти об'єднатися зверху", - нагадав директор Київського ЦРМС. 

Фото Володимир Тарасов / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-