Найкрасивіші нацпарки й маловідомі маршрути: туристам презентували нове дослідження

Найкрасивіші нацпарки й маловідомі маршрути: туристам презентували нове дослідження

Укрінформ
Напередодні травневих свят журнал "Фокус" представив дослідження "Найкрасивіші національні парки України: нові маловідомі маршрути, правильне планування мандрівки, вартість та корисні поради щодо ековідпочинку", оприлюднене у спеціальному випуску видання "Красива країна".

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів головний редактор журналу "Фокус" Євген Гордєйчик.

"Від початку команда журналу "Фокус" намагалася показати, що Україна - це не тільки місце, де олігархи заробляють собі капітал, а депутати провертають якісь там "схеми", де є море, але з брудними пляжами зі сміттям, пахлавою та кукурудзою, а це й красиві чисті місця, це прекрасна природа. І тут виникають складні почуття, бо хочемо розповісти про цю природу людям, але є побоювання, що, як туди поїдуть туристи, там одразу з'явиться пахлава та бруд", - сказав Гордєйчик.

За його словами, варто визначити ту "золоту середину", яка б дала змогу побільше розповісти співвітчизникам про красиві місця, про чудову недоторкану природу, але водночас не зашкодити їй.

Як зазначила оглядач журналу "Фокус", співавтор спецвипуску "Красива країна" Галина Ковальчук, у ньому зібрана інформація про 15 найкрасивіших національних парків України.

Читайте також: Галицький нацпарк хочуть збільшити на понад 300 гектарів

"Насправді це не всі парки, які є в нашій країні. Ми відібрали найкрасивіші, найцікавіші, на наш погляд. Насправді в Україні є все. Ми ось у Києві шкодуємо, що не маємо моря, але держава багата і морем, і горами, і прекрасними озерами, рослинами, птахами, тваринами. Для тих, хто любить природу, є на що подивитися", - сказала вона.

У свою чергу головний спеціаліст департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства природи та екології України Олеся Петрович зазначила, що "насправді, в Україні залишилися дуже мало природних недоторканих територій, але вони є і ми їх охороняємо".

Петрович наголосила, що нині однією з найважливіших проблем є сміття, яке залишають туристи. "Якщо парки заробляють 0,5% від свого бюджету з рекреації, то це вже дуже добре. Та все одно не вистачає цих грошей на вивезення сміття, і взагалі цей процес там більш складний та дорогий, аніж відвідування (вартість відвідування - ред.) парку туристами. Тобто вивезення сміття для адміністрації парку коштує дорожче, ніж те, скільки витратить турист, щоб туди приїхати зі своїми пляшками й вивезти їх звідти самотужки", -  сказав вона.

Читайте також: На Миколаївщині визначили туроператора для нацпарку на Кінбурнській косі

На думку президента Всеукраїнської громадської організації "Жива планета" Світлани Берзіної, вберегти природу можна, якщо здійснити декілька важливих кроків. Серед них -  чітко визначити зони, за які туристам виходить не варто, зробити якісні дороги в цих парках. "І важливий розумний підхід до планування рекреаційних зон. У своєму житті я бачила багато парків, побувала у понад 30 країнах, і в жодній, окрім України, Росії та ще декількох держав, не бачила такого "перекосу" рекреації, де б ось ця шаурма, шашлики і подібне", - сказав Берзіна.

Й звісно ж, наголосили учасники прес-конференції, туристи мають бути самі зацікавлені у збереженні чистої природи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-