У Вінниці хочуть реконструювати стародавній замок

У Вінниці хочуть реконструювати стародавній замок

Фото
Укрінформ
У Вінниці краєзнавці й архітектори представили просторову концепцію забудови Замкової гори: пропонують відтворити там замок XIV-XV століть, збудувавши історико-туристичний комплекс.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор КП "Центр історії Вінниці" Олександр Федоришен.

"Не кожне місто може пишатися середньовічним замком або хоча би збереженим замчищем того часу. Вінниці в цьому випадку пощастило, оскільки частина Замкової гори дійшла до наших днів. Це унікальний культурно-ландшафтний об’єкт та, в своєму роді, "археологічний пиріг", який пошарово зберігає інформацію від доби трипільців до сучасності. Наша ініціативна група розробила власну концепцію облаштуванню цього об’єкту, зокрема, ми пропонуємо створення там історико-туристичного комплексу", - повідомив Федоришен.

Читайте також: Що приховують вінницькі підземелля?

За його словами, розроблення концепції просторової забудови Замкової гори ініціювали "Центр історії Вінниці та громадські організації "Вінницьке історичне товариство" й "Креативний простір". Молоді історики й архітектори пропонують на місці колишнього оборонного замку в кілька етапів створити історичну реконструкцію єдиної вінницької дерев’яної фортифікаційної споруди.

Вінницький замок мав п’ять веж і оточувався частоколом. Він розташовувався на високому горбі на лівому березі р. Південний Буг на території старого міста й слугував для захисту від набігів кочовиків з Дикого Поля.

Наразі від Замкової гори, на якій був розташований замок, залишилася тільки частина материнського рельєфу, позаяк на початку 20-х років цю територію розробляли як каменоломню, а у 60-х частково розрівняли під час будівництва староміського мосту через Південний Буг та суміжної з ним транспортної розв’язки.

Читайте також: У Тульчині встановлять інтерактивну інсталяцію «Щедрик»

Автори концепції пропонують розташувати на 1,5 -2 га території Замкової гори, яка іще залишилася, історико-туристичний комплекс – прообраз дерев'яного замку з оборонними стінами і чотирма вежами, але в формі підкови, щоб не "затуляти" конструкціями краєвид на Південний Буг. Також тут може бути великий "підземний" поверх з демонстраційною залою та господарськими спорудами, а на терасованій поверхні планують розташувати  сцену, майданчики для ристалищ тощо. Цю територію можна було б використовувати для проведення регулярних тематичних культурно-пізнавальних заходів – етнофестивалів, народних свят тощо.

Наразі розробники ідеї не вказують потенційної вартості та ймовірних строків реалізації проекту. Утім, зазначають, що відроджений вінницький замок міг би скласти конкуренцію світломузичному фонтану й суттєво збагатити туристичний ландшафт міста.

Зображення: vezha.vn.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-