В Аргентині льодовик обвалився на очах у туристів

В Аргентині льодовик обвалився на очах у туристів

Відео
Укрінформ
У Національному парку Лос-Гласьярес в аргентинській Патагонії знову обрушилася арка знаменитого льодовика Періто-Морено.

Подивитися на це захопливе видовище, яке відбувається раз на кілька років, приїжджають тисячі мандрівників з усього світу, повідомляє NTDTV.

Періодично Періто-Морено наступає на озеро, поки не упреться в протилежний берег. У такий спосіб виростає природна льодова дамба. Вона розділяє озеро Лаго-Архентіно на дві частини. В одній з них вода позбавляється стоку.

У підсумку вона може піднятися на 30 метрів вище початкового рівня. Утворюється дуже потужний тиск, і вода ламає льодовик.

Після цього льодова гребля знову почне наростати. Але передбачити, коли трапиться наступний прорив, неможливо. Цикл може повторюватися раз на рік, а може - й раз на десятиліття.

Читайте також: У Чилі від льодовика вперше за чверть століття відколовся величезний айсберг

Попередній прорив дамби спостерігали в 2016-му, а до того - в березні 2012-го. У 2008-му році це явище відбулося не в березні, як зазвичай, а в липні – у розпал зими у південній півкулі.

Льодовик Періто-Морено розташовується в Національному парку Лос-Гласьярес. Він один з трьох льодовиків Патагонії, що не відступають. Ширина його язика - 5 кілометрів, висота над водою - 60 метрів.

Фото, відео: Parques Nacionales de Argentina

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-