На АЕС

На АЕС "Фукусіма" хочуть пустити туристів

Укрінформ
В Японії планують відкрити доступ для всіх охочих до зупиненої атомної електростанції "Фукусіма-1" й водити туди екскурсії, зокрема під час Олімпійських ігор-2020.

Раніше на територію аварійної АЕС пускали переважно експертів, політиків, урядовців та представників преси. Кількість гостей за рік з березня 2016-го до березня 2017 року становила близько 10 тисяч, до Токіо-2020 цю цифру планується подвоїти, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на AFP.

"Ми не прагнемо показати, що тут безпечно. Нам важливіше, щоб люди побачили, що тут справді відбувається, без упереджень", - зауважив представник компанії-оператора АЕС Tepco Такахіро Кімото.

Він зазначив, що будуть проведені належні інспекції, щоб повернути життя в регіон та виправити шкоду іміджеві. Для цього, зокрема, під час Ігор-2020 у Фукусімі планується проведення змагань з бейсболу та софтболу. Наразі ж на території ведуться роботи з очищення від радіаційного забруднення, над цим працюють тисячі осіб.

Читайте також: До радіоактивного блоку "Фукусіми" запустять робота-змію

Утім, у Greenpeace кажуть, що рівні випромінювання залишаються на цій території "надто високими", хоча минулоріч уряд Японії дозволив мешканцям окремих прилеглих міст повернутися до своїх домівок. У низці міст рівень радіації до сотні разів перевищує міжнародні стандарти безпеки.

Як відомо, аварія на АЕС "Фукусіма-1" сталася в березні 2011 року. Внаслідок удару потужного цунамі на станції вийшли з ладу системи енергопостачання і охолодження, що призвело до вибуху.

Планується, що роботи з очищення "Фукусіми-1" триватимуть ще щонайменше три десятиліття. У 2013 році було ухвалено рішення повністю закрити електростанцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-