У Гватемалі виявили загублений

У Гватемалі виявили загублений "мегалополіс" майя

Відео
Укрінформ
Учені знайшли в джунглях Гватемали руїни понад 60 тисяч будівель цивілізації майя.

Відкриття було зроблено за допомогою інноваційної технології LiDAR, здатної виявити зведені людиною структури під густим покровом тропічного лісу, повідомляє National Geographic.

Завдяки цій технології дослідники "очистили" аерофотознімки від рослинності й оголили руїни доколумбової цивілізації, які були пов'язаними між собоюінабагато складнішими, ніж припускали більшість фахівців.

"На LiDAR-зображеннях чітко видно, що весь цей регіон був системою поселень, масштаби і щільність населення якої сильно недооцінювалися", - заявив археолог з Коледжу Ітаки (США) Томас Гаррісон.

Археологам вдалося скласти карти понад 2100 квадратних кілометрів біосферного заповідника Maya Biosphere Reserve в департаменті Петен на півночі Гватемали. Результати досліджень вказують на те, що 1200 років тому в Центральній Америці існувала не менш розвинена цивілізація, ніж в Стародавній Греції чи Китаї.

Читайте також: У Гватемалі виявлено найдавнішу гробницю вождя майя

Крім сотень раніше невідомих будівель, зображення показали підняті над рівнем землі дороги, які з'єднували міські центри з кар'єрами. Такі дороги були добре прохідні навіть у сезон дощів. Також було знайдено складні іригаційні й терасові системи.

Під час дослідження вдалося отримати уявлення про модель поселень, взаємозв'язки між містами і мілітаризацію. Експерти зазначають, що на піку свого розвитку ця цивілізація була розташована на території приблизно вдвічі більшій за середньовічну Англію, але була набагато більш густонаселеною.

"Більшість людей завжди вважали, що чисельність населення майя становила близько п'яти мільйонів. З новими даними можна небезпідставно вважати, що там жили від 10 до 15 мільйонів осіб, зокрема і в низинних болотистих районах, які досі вважалися непридатними для життя", - заявив археолог з Тулейнського університету Франциско Естрада-Беллі.

Ілюстрації: Wild Blue Media/National Geographic

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-