У Гватемалі виявлено найдавнішу гробницю вождя майя

У Гватемалі виявлено найдавнішу гробницю вождя майя

Фото
Укрінформ
Неподалік руїн міста Вака в північній Гватемалі знайдено поховання верховного вождя древніх майя з нефритовою похоронною маскою.

Аналіз керамічних артефактів дозволив датувати знахідку 300-350 р. н.е. – отже, це найраніше з усіх відомих таких поховань у Гватемалі, повідомляє Daily Mail.

Зазначається, що саме виявлена ​​похоронна маска, яка супроводжувала індіанського вождя в інший світ, дала змогу визначити пишну гробницю як місце останнього спочинку одного з представників верховного роду, засновника королівської династії.

Фото: US-Guatemalan El Perú-Waka’ Archaeological Project
Фото: US-Guatemalan El Perú-Waka’ Archaeological Project

Відкриття було зроблено в межах спільного археологічного проекту антропологів Гватемали і США в Ель Перу-Вака. Це стародавнє місто майя розташоване в Національному парку Лагуна-дель-Тігре, за 65 км від знаменитого Тікаля – "місця, де можна почути голоси духів". Команда антропологів досліджувала бічний тунель під палацом-храмом, коли виявила невідому гробницю.

Фото: Shutterstock
Фото: Shutterstock

Команда проекту представила антропологічну знахідку вченому світу як "засновника династії Вак". Припускають, що це навіть може бути вождь Ті Чанг Ахк, відома історична особистість, яка правила народом майя в IV ст. н. е. На лобі похоронної маски викарбувано хрест - символ сонця, а на тімені - знак маїсу.

Читайте також: В Єгипті знайдено усипальню ювеліра фараонів

У багатому похованні засновника династії було виявлено також 22 витончені керамічні посудини, нефритові прикраси, кручені морські раковини і перламутрову підвіску-кулон у формі крокодила. Маска і останки верховного вождя було пофарбовані в яскраво-червоний колір.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-