Прогулятися Підгорецьким замком відтепер можна онлайн

Прогулятися Підгорецьким замком відтепер можна онлайн

Фото
Укрінформ
Фахівці Львівської галереї мистецтв і Фонду «Підгорецький замок» спільно з польським Братством Кавалерів Гутенберга створили віртуальну модель унікальної пам’ятки XVII століття.

Про це повідомляє «Львівська газета».

«Пройтися балконами Підгорецького замку, спуститися до підземелля чи навіть розглянути гравюри на стінах, які, можливо, залишали будівельники ще у середині XVII століття, – усе це можливо не виходячи з дому. Унікальна пам’ятка архітектури – Підгорецький замок, що на Львівщині, – тепер доступний для прогулянок онлайн на спеціально створеному сайті», - йдеться в публікації.

За фінансової підтримки Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща фахівці впродовж 2017 року працювали над початковим етапом реконструкції пам’ятки й задокументували сучасний стан замкового комплексу в Підгірцях.

Читайте також: Замки Львівщини мають бути у власності держави - облрада

«В Україні, а можливо, й у Центрально-Східній Європі, – це перший такий проект, під час якого зробили тисячі фотографій об’єкта, які в підсумку до сантиметра відтворюють просторову форму замку. Ми отримали електронну версію замку, який можемо перетворити в технічну документацію для подальшої реставрації цього масштабного об’єкта», – розповів генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарас Возняк.

За його словами, вже в травні 2018 року замок уперше за багато років відкриють для відвідувачів. Зокрема, туристи зможуть побачити фотокопії славетних картин, що прикрашали замкові стіни, причому на тих самих місцях, де вони висіли раніше. Тож буде нагода уявити, який вигляд мали інтер’єри у Підгірцях тих часів.

Читайте також: У 2017-му Львів заробив на туристах понад 600 мільйонів євро

«На території України збереглося 80% того, що було в Підгорецькому замку. Ці пам’ятки перебувають в кількох музеях: Львівській національній галереї мистецтв, Львівському історичному музеї та Музеї історії релігії. Ми вже робили виставку «Скарби Підгорецького замку», де зібрали картини, що висіли колись в кімнатах замку. Вони останні 70 років зберігалися в запасниках і, крім 2-3 осіб, їх ніхто не бачив», – додав Возняк.

Варто зазначити, що Підгорецький замок було збудовано між 1635-1640 роками за дорученням гетьмана Конєцпольського. Споруда стала однією з найважливіших фортець і найкрасивіших аристократичних резиденцій того часу. Будівля вписана в п’ятисторонню бастіонну систему укріплень. Широкий замково-парковий комплекс у Підгірцях також містить церкву св. Йосипа, паркові та палацові сади.

У 2008 році Підгорецький замок-фортецю внесли до списку World Monuments Watch як одну із сотень пам’яток світу, що має виняткову цінність і перебуває під загрозою руйнування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-