На Вінниччині з'явиться заказник для збереження квітки, що зникає

На Вінниччині з'явиться заказник для збереження квітки, що зникає

Укрінформ
На Вінниччині планують створити заказник «Волошкове поле» задля збереження рідкісної червонокнижної рослини - відкасника татарниколистого, який на території області росте тільки поблизу с. Ольгопіль Чечельницького району.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола  Ткачук.

«Ми клопотали за ці території Вінниччини, і згідно з рішенням депутатів облради тут будуть створені природоохоронні території. Зокрема, у Чечельницькому районі,  поблизу с. Ольгопіль, де росте відкасник татарниколистий. Ця рослина занесена до Червоної книги України» , - зазначив Ткачук.

За його словами, поблизу с. Ольгопіль створять заказник «Волошкове поле» в межах ареалу поширення відкасника татарниколистого - червонокнижної рослини, яка має природоохоронний статус «вразливий». Ця рослина зникає  через надмірне випасання худоби, заліснення схилів та часті весняні випалювання травостою.

Читайте також: Львівщина матиме ще один національний природний парк

У світі ця рослина зустрічається ще в Польщі (Малопольська височина) та в Україні - Гологоро-Кременецький кряж, Опілля, Волинська височина.

Відкасник татарниколистий – це багаторічна трав’яниста рослина, яке живе до 15 років. У центрі розетки з великих 35-сантиметрових колючих зубчастих листків росте велика жовтувата квітка, яка сягає у діаметрі до 25 см. Вона розцвітає у липні-серпні.

Рослина має декоративне, протиерозійне та лікарське значення.

Розмноженням відкасника татарниколистого для подальшого відтворення цієї рослини у природних умовах займаються спеціалісти ботсаду Львівського національного університету ім. Франка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-