В Естонії ветеринарна лікарня стала пам'яткою культури

В Естонії ветеринарна лікарня стала пам'яткою культури

Фото
Укрінформ
Ветеринарна лікарня Пійра з унікальними фресками отримала статус пам'ятки культури.

Про це повідомляє turist.ee з посиланням на міністерство культури Естонії.

"Міністр культури Індрек Саар оголосив пам'яткою культури адміністративну будівлю ветеринарної лікарні Пійра, що знаходиться під Раквере. Завдяки модній архітектурі та інтер'єру, що добре зберігся, фрескам і авторським меблям ми маємо справу з видатним зразком естонської архітектури 1970-х років", - йдеться в повідомленні.

За словами радника естонського міністерства культури з питань охорони старовини Лійни Янес, будівля має велику цінність, тому що зберігся як внутрішній, так і зовнішній дизайн того часу. "Будівлю зведено не за типовим, а за спецпроектом, тому вона була дуже модною свого часу - чіткі геометричні об'єми і фасад, розділений вертикальними смугами", - сказала Янес. Вона додала, що в залі другого поверху зберігся інтер'єр, створений у співпраці дизайнера з інтер'єрів і художника, спеціально створені Майєю Лауль для цього будинку меблі, а також фрески Еви Янес. "Внутрішній дизайн - це мистецтво, що швидко зникає, на його тлі інтер'єр Пійра насправді унікальний. Фрески Еви Янес збереглися і в інших місцях, але тут вони в хорошому стані, тому що будівля весь час використовувалася", - зазначила радник.

Архітектором модерністської будівлі, зведення якої було завершено 1976 року, був Арві Аасмаа. Це була модна і комплексна будівля для контор і лабораторій, яка відігравала важливу роль у розвитку ветеринарії тутешнього регіону і всієї Естонії. Ветеринарні комплекси такого виду в Естонії більше не будували.

Пійраская ветеринарна лікарня знаходиться у відкритому користуванні як офісна та адміністративна будівля і сьогодні, її основна функція збереглася, тут зараз працює ветеринарний центр.

Пропозицію про визнання будівлі пам'ятником було зроблено в рамках проекту дослідження міністерства культури "Картографування і аналіз архітектури Естонії 20 століття (1870-1991), що має велике значення".

Фото: kul.ee

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-