Порада туристу: Організовані тури vs Самостійні подорожі

Порада туристу: Організовані тури vs Самостійні подорожі

Оновлено
Укрінформ
Споконвіку мучить мандрівників питання: «Що обійдеться дешевше, куплений тур в агентстві або ж самостійно спланована подорож?». Укрінформ спробував у цьому розібратися.

Як максимально дешево подорожувати ми вже писали раніше. Цей матеріал для тих, кому комфортніше жити в готелях, пересуватися на таксі або на власних машинах, автобусах і літаках під час подорожі. Ми взяли для порівняння тур одного з найбільш надійних туроператорів на найпопулярніший напрям серед європейців – Іспанію, перевірили ціни в готелях і знайшли дешеві альтернативні варіанти, а також порівняли ціни трансферів.

Це допомогло скласти загальну картину і зрозуміти, що все-таки вигідніше: самостійно планувати або коли планують за вас.

Зазначимо, що нашою метою було лише дізнатися, переплачуємо ми за тури і наскільки вигідно користуватися послугами туроператорів. Тому ми вирішили взяти одного туроператора і один напрямок, щоб зрозуміти цінову різницю. Вважаємо, що ціни на всі тури будуються за одним принципом.

Чим нас приваблюють тури? За нас все планують, у туроператорів є свої чартери, які можуть виявитися дешевше від звичайних авіарейсів, тури бувають «горящими», що іноді може бути дуже вигідним за ціною. На жаль, на правах реклами, ми не можемо вказати, якого туроператора вибрали для порівняння, але точно можемо сказати, що брали найдешевші (НЕ «горящі») тури з усіх запропонованих.

Так, тижнева путівка в Іспанії, наприклад, в Коста Дораду, на одного наприкінці червня може обійтися в 16 500 гривень. У вартість входить переліт, трансфер і стандартний номер у тризірковому готелі. На двох з тими ж умовами в готелі 4* плюс сніданок така поїздка в турагенції обійдеться у 22 350 гривень. Зазначимо, що у вартість не входить оформлення візи. За неї потрібно буде заплатити окремо 65 євро за одну особу (близько 1900 грн), в той час як шенгенська віза коштує 35 євро. Тобто в загальній сумі – 18 400 гривень та відповідно 24 250 гривень, якщо ви вирішили оформлювати Шенген через оператора.

Реальна ціна номера на одного в тому ж готелі, що пропонують в турфірмі, за ніч становить 57 євро, що в загальній сумі виходить близько 11 200 гривень за 7 ночей. А на двох запропоноване проживання в реальності обійдеться приблизно в 17 300 гривень.

У цьому ж районі можна знайти готелі за ціною від 5 000 гривень за 7 ночей на одного, і від 9 000 на двох.

Перельоти в обидва кінці обійдуться приблизно в 6 600 гривень. Відзначимо, що чим раніше ви бронюєте квиток, тим він дешевший. Ми перевіряли вартість авіаквитків на початок липня на рейси з Києва та Барселони іспанського лоукосту Vueling. Але, наприклад, зі Львова і Барселони можна долетіти лоукостом Pegasus Airlines і за 5 000 в обидві сторони.

Трансфер до готелю з аеропорту обійдеться приблизно в 20 євро (560 гривень) за одну людину. Більшість мандрівників обирають маршрут «аеропорт(BSN)-вокзал (Barcelona Santas)-автобус».

Загалом, якщо спланувати такий же відпочинок, як і пропонований у путівці, самостійно, то отримаємо 19 340 гривень (з рейсом з Києва) проти 18 400 гривень (на користь туроператора). Але якщо візьмемо всі можливі витрати по мінімуму, тоді самостійна поїздка може обійтися і в 12 000 гривень.

Головне правило, яке допоможе вам максимально заощадити, при самостійному плануванні поїздки – це завчасність. Найбільш ідеальний варіант – за півроку. Тоді ви зможете придбати авіаквитки і забронювати номери в готелях рівно за півціни. Але якщо ви з якихось причин не можете собі дозволити планувати подорож заздалегідь і ваші вподобання в готелі збіглися з пропозицією туроператора, тоді вигідніше буде взяти тур, а візу вже оформити самостійно.

Нагадаємо, що Booking і йому подібні сайти можуть завищувати ціни на номери і квитки, і як ними користуватися, щоб не потрапити в халепу, ми вже писали раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-