Посол США у Польщі переконаний, що українці виженуть зі своєї землі росіян

Посол США у Польщі переконаний, що українці виженуть зі своєї землі росіян

Укрінформ
Те, що чинить росія в Україні, можна вважати геноцидом. Українці мають історію спротиву, і російське військо це відчує і побачить.

Таке переконання висловив посол США у Варшаві Марек Бжезінський в інтерв’ю Українській службі "Голос Америки", передає Укрінформ.

«Події в Україні турбують усіх – там відбувається геноцид, напади на цивільних, масштабні руйнування селищ, квартир, будинків для літніх людей, лікарень - це суперечить людяності», - зауважив американський дипломат.

Він висловив переконання, що європейські союзники мають спільну позицію щодо того, що ситуація "погана і щось потрібно робити".

«Я не хочу оцінювати, хто має найбільш серйозне ставлення, бо не знаю жодного, хто би не сприймав це серйозно», - пояснив посол.

У цьому зв’язку він підкреслив, що президент Байден зберігає єдність і консенсус Альянсу, і «путін цього боїться найбільше». І хоч господарю кремля хотілося би побачити розбіжності між Польщею, Європою і США, але йому це не вдасться, зауважив дипломат.

Читайте також: російський концерн «Калашников» намагається обійти санкції - ЗМІ

«Власними діями він (путін – ред.) об'єднав країни Європи й трансатлантичну громаду у відповідь на його дії в Україні», - зазначив Бжезінський.

Він визнав безпосередню роль Польщі у допомозі Україні, однак, за словами дипломата, це не лише проблема поляків або американців.

«Важливо, щоб усі брали участь у подоланні цієї кризи. Це розуміють не лише країни Європи, а й світу. Якщо піти в Жешуві на Арену G2A на засідання зацікавлених громад, то там будуть представники Японії, Австралії, далеких країн, які надають ресурси і беруть на себе зобов'язання діяти», - наголосив американський посол.

Водночас, запевнив він, польський народ, який так тепло відгукнувся й підтримав українців, через що почав отримувати погрози з боку росії, не повинен боятися, бо Польща – у безпеці.

«Ми маємо тут 12,5 тисячі військових, F-35, системи «Патріот». Ми робимо велику передачу танків для Польщі, які вони придбали. Танки «Абрамс» - найкращі у своєму класі для сухопутної війни», - зазначив глава американської дипмісії.

Він також зауважив, що Сполучені Штати разом із союзниками працюють над тим, щоби посилити безпеку всього регіону з огляду на російську збройну агресію.

Відповідаючи на запитання, яким він бачить кінець війни, посол сказав: «Я бачу перемогу українців. Українці мають історію спротиву, і російське військо це відчує і побачить».

Він також висловив переконання, що «українці виженуть росіян з України».

Читайте також: путін набирає в армію «дідів» - на контракт тепер прийматимуть до 65 років

Як повідомлялося, від початку війни росії проти України польсько-український кордон перетнули понад 3,6 млн осіб. За оцінками РП, близько 2 млн українців знайшли прихисток у країні після початку агресії рф.

24 лютого росія оголосила про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: APF

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-