Василь Вірастюк, спортсмен, найсильніша людина світу
Професійними богатирями стають навіть баскетболісти
02.07.2016 09:01

- Насправді ми займаємося різними справами, хоч напрямок один - це фізична культура та спорт, але ми ж не переходимо їм дорогу. Вони собі існують як окремі федерації, наприклад, тієї ж важкої атлетики чи пауерліфтингу. Це олімпійські види спорту, вони виступають на Олімпіаді, на відміну від нас. У цьому їхня перевага, їхній козир. Наш вид спорту, стронгмен, має свою специфіку, ми не прагнемо Олімпіади. Це як у Формулі-1 - вона прекрасно існує і без олімпіади, це спорт, мільйони прихильників, блискучі кар'єри… Можна жити і без цього.

- А як щодо амбіцій ? Усе ж таки звання олімпійського чемпіона - це верх бажань для спортсмена. Чи стронгменові вистачає звання "найсильнішої людини планети"?

- Ну, якщо є сильне прагнення стати саме олімпійським чемпіоном, то спортсмен має вибрати важку атлетику, а не стронгмен.

НАЙКРАЩІ УКРАЇНСЬКІ СТРОНГМЕНИ - У ВАГОВІЙ КАТЕГОРІЇ ДО 110 КГ

- До вас же приходять не новачки, а переважно люди з певними досягненнями в інших видах спорту...

У нашому спорті не сприймають спортсмена за національністю - є кінцевий результат, тебе за ним оцінюють і сприймають

- Так, у наш вид приходять часто на рівні кандидатів та майстрів спорту, примітно, що найчастіше із пауерліфтингу. Хоча й із важкої атлетики, бодібілдингу також. Я свого часу прийшов із легкої атлетики. В американців зараз діючий чемпіон, один із найкращих стронгменів світу, колись був баскетболістом…

- Як котируються українські спортсмени у світовому рейтингу стронгменів?

- Примітно, що у нашому спорті не сприймають спортсмена за національністю - є кінцевий результат, тебе за ним оцінюють і сприймають.

- Тобто, зустрічають не за паспортом, а за медалями…

- Можна казати й так.

- Це "стоп" узагалі у спортсменів, які прагнуть результату, рідко спрацьовує. Спортсмени дивні люди, вони подекуди не знають цього "стоп". Коли ти йдеш на куражі, розумієш, що воно в натяжці, може порватися - але як ти можеш зупинитися? Це твій шанс. Або пан - або пропав. Та й тут навіть важко оцінювати, прислухаючись щоразу до болю. Адже чим більше ти виступаєш, тим менше відчуваєш біль дрібний, який тобі сигналізує про проблему. Коли я порвав біцепс на змаганнях, це сталося на другій вправі, я після того зробив ще чотири.

- Обкололи обезболюючими?

- Так, але більше було, що закусився - і пішов.

- У вас на змаганнях, до речі, строго із антидопінгом? Зрозуміло, щоб підіймати такі надваги - людині потрібна "хімічна" допомога.

- Перевіряють на міжнародних турнірах, на нижчому рівні - ні, бо це дорого. Ви знаєте, я би тут сказав інакше. Автомобіль може, в принципі, їздити й на 76-му бензині. Може ж ? Але він буде багато працювати, і його енергоресурс швидко вичерпається. А для чого це, якщо є можливість працювати на 95-му високооктановому? Так само й у спортсменів. Повірте, якщо людина йде на такому рівні на великих обертах, вона собі більше нашкодить, якщо не приділить цьому достатньої уваги. Тому медична фармакологія та харчування мають велике значення.

ЗАМІСТЬ ШКОЛИ ВІРАСТЮКА ХОЧУ СТВОРИТИ МЕРЕЖУ СПОРТКОМПЛЕКСІВ

- Діти стронгменів люблять, ви зі свого боку їх агітуєте ставати богатиряти у майбутньому?

- Ми їх агітуємо ходити до спортзалу, а не сидіти в комп'ютері. Сучасних дітей важко зацікавити спортом. Та й стронгмен - це не дитячий вид спорту. До нас приходять уже повністю сформованими, після 18 років. Були випадки, як з братами Пилип'юками зі Львова, які прийшли у сптронгмен в 16-17 років. Але вони єдині такі, це напевно, виняток.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-