"Гра" в шашки по-російськи

Укрінформ
«Етичні» причини, через які українського чемпіона світу з шашок не допустили до чемпіонату Європи: Юрій Анікєєв прийшов до залу змагань у вишиванці...

У чергову неприємну історію вляпалися російські спортивні функціонери. Після гучних допінгових скандалів і корупційної метушні навколо ЧС-2018 з футболу увагу світової громадськості звернула на себе тотально керована російськими чиновниками Міжнародна федерація шашок (International Draughts Federation, IDF). Як кажуть, «без оголошення війни», через якісь «етичні» причини, вона дискваліфікувала чемпіона світу українця Юрія Анікєєва, не допустивши його, лідера світових шашок, на листопадовий чемпіонат Європи в Грузії.

Якщо коротко, історія така. 11 жовтня Федерація шашок України подала заявку зі списком учасників, Юрій Анікєєв очолював його, як чемпіон України. 15 жовтня Міжнародна федерація на своєму засіданні прийняла рішення на підставі якихось порушень не допускати нашого чемпіона. Потім почалося листування. Спочатку Юрій сам написав до IDF листа – відповіді не було. Потім українська федерація написала – прийшла відписка, мовляв, Анікєєв відсторонений і все.

В інтерв'ю Укрінформу міністр молоді та спорту України Ігор Жданов жорстко висловився про рішення Міжнародної федерації шашок, яке виходить за усі мислимі та немислимі рамки . «Здоровий глузд не переміг, і було порушено спортивний принцип. Юрія фактично заднім числом не допустили до жодного із трьох турнірів чемпіонату. Хоча він мав всі шанси на титул. Абсолютно політичне рішення! Я подзвонив Анікєєву, зустрівся з ним і президентом національної федерації шашок України Анатолієм Яценком. Ми також залучили посольство України в Грузії. Юрій поїхав у Тбілісі і разом з представниками ФШУ відстоював своє право на участь у турнірах. На жаль, наші достатньо сильні, в тому числі юридичні аргументи, так і не були почуті мандатною комісією», - заявив міністр.

Втім, через декілька днів російські функціонери Міжнародної федерації, мабуть, зрозуміли, що перестаралися. Про це розповів голова Федерації шашок України. "Пізніше, в неформальній обстановці вони визнали, що відсторонення Анікєєва дійсно незаконне, і дискваліфікація «повністю зараз завершується». Мало того, IDF вже готова оплачувати участь Юрія у фіналі Кубка світу, який відбудеться в Санкт-Петербурзі та без відбору включить його на чемпіонат світу наступного року. Словом, намагаються домовитися з нами, щоб ми надалі це питання не порушували», - розповів Яценко.

Але чому ж все-таки Міжнародна федерація пішла на таку безглузду дискваліфікацію Анікєєва? За словами президента ФШУ, частково це пов'язано з загальною ситуацією в Росії: «Там люди дійсно не говорять те, що думають, а якщо говорять, то у них починаються проблеми. Там, в Росії, вважають, що вони завжди праві. Але ж немає жодного прикладу образ, обману, підробки, підтасовування. Юрій ніколи нічого подібного собі не дозволяв».

Після цього вдалося зв'язатися і з самим Анікєєвим. Під час телефонної розмови Юрій відповідав не кваплячись і ретельно, точно так само, як він поводиться за шашковою дошкою.

«Владу в міжнародній федерації захопили росіяни, говорить чемпіон світу. У президії федерації цю країну представляють шість чоловік з восьми. Деякі з них входять до керівного складу російської федерації шашок. Троє, по-моєму, взагалі в одному місті живуть. Ось така ручна «міжнародна федерація». У нас в Україні демократія розвивається, а в Росії – диктатура, яка проявляється і в спорті», - переконаний Анікєєв.

Юрій досі не розуміє, за яку крамолу його не допустили до європейського чемпіонату: «Нічого такого і не згадаю. У них проскакувало: чому, мовляв, я приходжу в українській вишиванці».

Так, цікава виходить картина. Не відповідає форма одягу генеральній лінії, непорушним "скрепам" - і давай, до побачення. Ось такий спортивний принцип! Ось такий приклад для інших федерацій! Так само спокійно можуть звідусіль вилетіти і Ліонель Мессі, танцюючий аргентинське танго, і Джанлуїджі Буффон - за піцу на обід, та й боксер Валуєв - з матрьошкою та балалайкою в руках. Навіть без автомата Калашникова...

Такі вони, ігри по-російськи - в шашки, "пушки", федеРАШки.

Юрій Щербак, В'ячеслав Куркач.

Перше фото: en.polishopen.warcaby.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-