Лубінець анонсував позитивні новини щодо повернення депортованих українців

Лубінець анонсував позитивні новини щодо повернення депортованих українців

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що на цьому тижні на територію України повинні повернутися незаконно депортовані українці.

Про це він сказав у ефірі телемарафону "Єдині новини", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема він зауважив, що росіяни викрадають українських дітей ще з 2014 року.

"Саме тоді, після окупації українського Криму, росіяни запустили перші так звані гуманітарні проєкти, через які вони фізично забирали українських дітей, вивозили їх на територію Російської Федерації. З початку повномасштабної агресії масштаби депортації зросли. І зараз ідеться про десятки тисяч українських дітей, які незаконно були депортовані Російською Федерацією. Нам вдалося верифікувати 19 546 українських дітей. Ця робота продовжується. Щодо посередників - Катар у нас є найбільш успішним. І я сподіваюся, що ще на цьому тижні ми почуємо нові позитивні новини. Поки що нічого не скажу", - сказав Лубінець.

Він підкреслив, що офіційно повідомляє про повернення незаконно депортованих українців, коли вони вже фізично знаходяться на території України.

"Ми чекаємо на дітей, і не тільки дітей, які повинні повернутися на територію України", - сказав Уповноважений ВР з прав людини.

Лубінець також зауважив, що значна кількість українських дітей незаконно переміщена росіянами у межах тимчасово окупованих територій.

Читайте також: Лубінець вимагає від ООН конкретних кроків щодо зупинення російської агресії

"Щодо Білорусі, я не скажу, що там велика кількість дітей, але ми бачимо нові інструментарії Російської Федерації. Наприклад, коли вони зараз хочуть нову групу українських дітей вивезти з тимчасово окупованої території України, вони це роблять, використовуючи територію Білорусі. Тобто, вивезли з ТОТ України, привезли на територію Російської Федерації, відвезли в Білорусь. Потім діти там залишаються якийсь період, і потім росіяни знову повертають їх на територію Російської Федерації. Чому це робиться ? На мій погляд, щоб коли хтось буде ставити запитання щодо цих конкретних дітей, вони будуть використовувати: "Ну це ж діти з Білорусі, а ми навіть, можливо, гадки не мали, що вони з України". Такі намагання приховати воєнні злочини, які вони продовжують вчиняти", - пояснив омбудсман.

Як повідомлялося, на початку травня ще одинадцятеро дітей з Херсонщини вдалося вивезти на підконтрольну Україні територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-