Закон про мобілізацію не вплине на темпи її проведення - депутат

Закон про мобілізацію не вплине на темпи її проведення - депутат

Укрінформ
Ухвалення закону про мобілізацію не вплине на темпи проведення самої мобілізації, адже цей закон у першу чергу - про військовий облік.

Про це заявив народний депутат України від парламентської фракції «Голос», член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін під час ток-шоу «Українська правда», передає Укрінформ.

«Яким би в кінцевому вигляді не був ухвалений закон про мобілізацію, він не вплине на темпи проведення мобілізації, тому що цей закон в першу чергу не про додаткове, умовно кажучи, збільшення кількості мобілізованих, а про облік», - підкреслив Рахманін.

Політик підкреслив, що найбільшою проблемою для держави та військових є те, що неможливо «порахувати, знайти і примусити стати на облік величезну кількість людей, які просто не стають на облік, які заброньовані, які мають відстрочку».

«Ці особи є, умовно кажучи, в реєстрі виборців, в реєстрі платників податків, але в реєстрі, який називається «Оберіг», їх немає», - додав Рахманін.

Читайте також: Найбільш палкі дискусії щодо законопроєкту про мобілізацію відбуваються в комітеті ВР - Стефанчук

За його словами, в законопроєкті закладаються норми, які допоможуть вирішити цю проблему.

Депутат уточнив, що після ухвалення документа в цілому знадобиться декілька місяців, щоб процедура запрацювала «на повну потужність».

«Також усіх наших громадян жахають цифри у 300 тисяч, 400 тисяч, 500 тисяч осіб, які держава має намір мобілізувати. Проте така кількість людей не буде мобілізована одномоментно. Це річна потреба», - акцентував політик.

«Якщо розділити цю суму на дванадцять місяців, то вийдемо на ту саму цифру, яка мобілізується і зараз», - зазначив парламентарій.

«Я нагадую, що загальна мобілізація вона не припинялася. І плани плюс-мінус у нас весь цей час не змінювалися», - резюмував Рахманін.

Читайте також: Мобілізація не має бути функцією місцевого самоврядування - експерт

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449).

Під час роботи над законопроєктом до другого читання Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення відхилити всі пропозиції щодо застосування заходів впливу за ухилення від мобілізації, окрім однієї - обмеження керування транспортним засобом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-