Майже 80% поляків допомагали українським біженцям на початку вторгнення РФ - посол

Майже 80% поляків допомагали українським біженцям на початку вторгнення РФ - посол

Укрінформ
У перші чотири тижні повномасштабного вторгнення Росії в Україну до Польщі в пошуку прихистку прибуло понад 2 млн громадян України й до надання їм допомоги були залучені 77% поляків, тому не було потреби створювати табори біженців.

Про це Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Туреччині Мацей Ланг розповів на панелі “Гуманітарний міст: зусилля волонтерів та підтримка людей”під час конференції щодо відновлення України в Анкарі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Від початку війни Польща за 4 тижні прийняла 2 млн людей. Це в порівнянні з 38-мільйонним населенням Польщі становить близько 5%. І це за неймовірно короткий час. І ніхто не був до цього готовий. Наші кордони виглядали тоді як нескінченна ріка людей. І поляки приходили до кордону, аби забрати до себе українців, здебільшого жінок та дітей… 77% поляків були тим чи іншим чином залучені до надання допомоги українським біженцям”, - сказав Ланг.

За його словами, у перший тиждень в Польщу прибуло понад 550 000 українців, другий - 863 568, третій - 523 516, четвертий - 260 360.

Дипломат наголосив, що за такої залученості населення, не було потреби у створенні навіть одного табору для біженців, бо всі 2 млн біженців були розміщені польськими сім'ями, понад 1,6 млн українців (87% з них жінки та діти) отримали статус тимчасового притулку.

“Уряд також відреагував блискавично і біженцям з України було надано повний доступ до медичного та соціального забезпечення, освіти. Це був виклик для нашої системи освіти, бо ми мали 200 тисяч нових студентів. До нашої системи освіти доєдналися 400 українських вчителів”, - розповів Ланг.

Читайте також: Дуда підписав закон про допомогу українцям у Польщі

Він також наголосив, що Польща стала одним із основних донорів військової та гуманітарної допомоги для України. Уряд Польщі та громадяни витратили 8,5 млрд євро в 2022 році, що є приблизно 1,5% ВВП, додав дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, в Анкарі пройшла конференція «Війна Росії в Україні: відновлення та гуманітарний вимір».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-