Повернення цивільних українців з полону має бути в пріоритеті держави - медіамарафон

Повернення цивільних українців з полону має бути в пріоритеті держави - медіамарафон

Фото, відео
Укрінформ
Повернення цивільних українців, які наразі перебувають у російському полоні, має бути так само в пріоритеті української влади, як і обміни військовополоненими.

На цьому наголосили учасники медіамарафону «Повномасштабне вторгнення. 10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості», що відбувся у Медіацентрі «Україна-Укрінформ».

«З 2014 по 2018 рік моніторингова місія ООН з прав людини зафіксувала 43 випадки насильницьких зникнень активістів, більшою мірою кримськотатарських активістів у тимчасово окупованому Криму», - повідомила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

За її словами, декого із зазначених осіб росіяни потім відпустили. Проте були випадки, коли деяких затриманих окупанти закатували до смерті, а «про деяких осіб і досі немає новин і, на жаль, мало сподівань, що вони живі».

В цьому контексті експерт додала, що через російську агресію на Донбасі «можемо казати не про десятки випадків насильницьких зникнень, а про сотні, про тисячі».

«Нині, після 24 лютого 2022 року, ми не можемо назвати точну цифру зниклих, але можемо казати про тисячі, якщо не десятки тисяч випадків, коли наших громадян масово забирають, викрадають, утримують у полоні, у секретних місцях позбавлення волі на території Російської Федерації або на окупованих територіях», - зазначила Печончик.

Активістка наголосила, що окупанти катують затриманих активістів, цивільних, так само, як і військових.

Окрім того, вона підкреслила, що хвилі такого роду злочинів ширяться, а з числа причетних до злочинів проти українців, що були вчинені після окупації ворогом Криму, ще ніхто не був покараний.

«Тому нам сьогодні дуже важливо говорити про те, яким чином припинити цю безкарність. Кожен причетний має понести відповідальність за жахливі злочини проти українців та кримських татар», - акцентувала голова правління Центру прав людини ZMINA.

Своєю чергою представниця ГО «Цивільні в полоні» Катерина Огієвська наголосила, що за час повномасштабного вторгнення РФ на територію України в рамках обмінів полоненими було повернуто лише близько 150 цивільних заручників.

«Це дуже маленька цифра, тому що тільки нам відомо про близько півтори тисячі цивільних осіб, які перебувають у полоні на території Росії», - зауважила вона.

«На жаль, Російська Федерація не зацікавлена в обміні полонених серед цивільного населення. Не зацікавлена і не розглядає це питання… Нам говорили, що цивільні будуть поміняні тільки наприкінці, тоді, коли Росія доб'ється свого», - зазначив начальник медичного пункту механізованого танкового батальйону 59-ої бригади ім. Я. Гандзюка, чоловік, який пройшов полон і катування - Юрій Армаш.

Він пояснив, що для Росії обмін військових є більшим пріоритетом.

Військовий також розповів, що серед полонених українців, які перебували в російських тюрмах, траплялися випадки самогубства, цивільних катували так само, як і військових, поширені випадки фізичного, емоційного та сексуального насилля.

Армаш зауважив, що з числа цивільних українців у полоні були першочергово обміняні викрадені українські посадовці та держслужбовці.

«Проте, ми маємо обмінювати не лише посадовців, але й звичайних українців, які за прикрих обставин потрапили у ворожий полон», - резюмував він.

Історик-дослідник проєкту Where Are Our People? громадської організації PR Army Владислав Гаврилов нагадав, що щонайменше вісім мільйонів осіб було депортовано з окупованих територій України. Серед цієї кількості депортованих - сотні тисяч дітей, з яких ідентифіковано лише 15 546, а повернуто лише 388.

Читайте також: РФ розгорнула на сході мережу таборів для полонених, чимало людей там ще з 2014 - ексзаручниця

«Особливо тяжка наразі ситуація щодо депортованих дітей, тому що коли росіяни депортують дітей, вони їх одразу намагаються русифікувати, мілітаризувати, залучають до різних парамілітарних організацій з метою спрямувати їх проти України, виховати проти України. Ось чому необхідно цих людей і цих дітей повертати якнайшвидше», - наголосив експерт.

За його словами, повернення цивільних полонених держава має ставити в такий самий пріоритет, як і повернення українських військовополонених.

«Нам потрібно напрацювати міжнародний правовий механізм щодо повернення цивільних українців. На РФ потрібен тиск від усієї світової спільноти, для того, щоб вони повертали наших людей. Можемо лише уявити кількість полонених українців і те, як довго ми їх будемо повертати, якщо світ не буде більш активно тиснути на Російську Федерацію через і не буде закликати до повернення наших громадян додому», - резюмував історик.

Як повідомляв Укрінформ, 20 лютого в Україну вдалося повернути 11 дітей, серед них шестеро дівчат та п'ятеро хлопчиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-