РФ розгорнула на сході мережу таборів для полонених, чимало людей там ще з 2014 - ексзаручниця

РФ розгорнула на сході мережу таборів для полонених, чимало людей там ще з 2014 - ексзаручниця

Укрінформ
Росія розгорнула цілу мережу таборів для полонених на окупованих територіях сходу, чимало людей там перебуває ще з 2014 року.

Про це заявила лікарка-анестезіологиня, колишня заручниця, яка 16 жовтня 2017 року разом зі своїм чоловіком потрапила у заручники до представників підконтрольних РФ незаконних збройних формувань в ОРДЛО Олена Лазарєва під час дискусійної панелі «Схід» у рамках медіамарафону «10 років російської агресії в Україні», що відбулася у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Події, які розпочалися у Донецьку у 2014 році, здавалися спочатку просто театром абсурду, і ніхто не думав, що це може затягнутися надовго. Згодом почали зникати люди, родичі і знайомі шукали їх по лікарнях. А далі уже почали дізнаватися про різні катівні, куди кидають людей, яких хапають просто посеред вулиці, і в цих катівнях людина може опинитися взагалі ні за що. Нас із чоловіком схопили у жовтні 2017 року за так званою статтею «шпигунство на іноземну державу Україну». Звільнили нас лише у грудні 2019 року в межах останнього великого обміну цивільними. Але деякі жінки, з якими я перебувала у катівні, досі перебувають там», - зазначила Лазарєва.

Вона розповіла, що причини, через які людей кидали до цих катівень, були абсолютно різні. Це і проукраїнська позиція, і співпраця з українськими військовими, і дописи у соцмережах, і доноси сусідів. Причина не обов’язково могла бути поважна, людину могли забрати просто так, зауважила колишня заручниця.

Читайте також: У «ДНР» засудили 33 полонених українців до тривалих термінів

За її словами, російські найманці особливо жорстоко поводяться з жінками у цих місцях несвободи. Йдеться і про фізичні тортури, і сексуальне насилля, приниження, образи, постійний психологічний і моральний тиск.

Лазарєва розповіла, що їй особисто довелося пройти тортури в тюрмі "Ізоляція".

Як повідомлялося, 20 лютого 2014 року російські війська без знаків розрізнення здійснили операцію військового вторгнення на територію Криму з метою анексії Кримського півострова від України та окупації його Росією. Захоплення півострова стала першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі триває 727-й день російсько-української війни.

«Ізоляція» – тюрма бойовиків "ДНР". Люди, яким довелося туди потрапити, називають її катівнею, концтабором та навіть пеклом.

Читайте також: Історія захисника, який пройшов через катівні «ДНР» та чеченський полон

З їхніх слів, практично в центрі Донецька терористи не просто знищують людей фізично, а виснажують морально. Аби отримати зізнання, б'ють, катують електричним струмом, а потім щодня знущаються - змушують важко працювати, імітують розстріли та ґвалтують на очах в інших.

Саме там свого часу 28 місяців терористи утримували журналіста і блогера Станіслава Асєєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-