Лубінець знову просить Червоний Хрест відповісти про кількість спроб відвідати українських полонених

Лубінець знову просить Червоний Хрест відповісти про кількість спроб відвідати українських полонених

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з офіційним листом до голови МКЧХ у Женеві, щоб з’ясувати, скільки спроб відвідати українських полонених представники Червоного Хреста мали у РФ і що зробили, аби змінити позицію РФ.

Про це він повідомив у Телеграмі за результатами зустрічі з членами родин полонених та зниклих безвісти військовослужбовців Військово-морських сил ЗСУ, які захищали Маріуполь, передає Укрінформ.

«Під час цієї зустрічі багато питань стосувалися саме діяльності МКЧХ, зокрема того, що організація не надає інформації рідним, не відвідує українських полонених у РФ. На жаль, конкретних відповідей від представника МКЧХ не вдалося отримати. Саме тому сподіваюся, що їх нададуть в інший спосіб», - зазначив Лубінець.

За його словами, головним проханням рідних є повернення захисників додому, які вже не перший рік потерпають від тортур в одній із колоній Мордовії.

«Безперечно для нас – це пріоритет. Тому закликаю родичів не шукати зради в діях української влади: всі працюють на своїх місцях. Як закликаю близьких не вірити й ворожим маніпуляціям та аналізувати все, що викладають у мережі російські пропагандисти. Для нас головне – результат. Ми заради цього робимо все можливе», - запевнив омбудсмен.

Читайте також: Лубінець про обмін: Щодо кожного поверненого фіксую застосування тортур

Він поінформував, що родичі вважають, що є необхідність доповнення Женевських конвенцій та створення механізмів покарання для тих країн, які їх не дотримуються. Учасники зустрічі обговорили і питання, що стосувалися повернення тіл загиблих захисників України.

«Також близькі військових цікавилися, чи впливають на повернення воїнів, їхнє засудження у РФ. Наголосив, що Україна як держава цих незаконних «вироків» не визнає. Юридично вони не мають жодної сили», - наголосив він.

Уповноважений із прав людини зазначив, що під час зустрічі Офіс омбудсмена отримав звернення рідних і над кожним працюватимуть індивідуально.

«Я почув усі заклики близьких захисників і проблемні питання. Зазначу, Офіс омбудсмена працює, щоб захищати права українських військовополонених та їхніх рідних, зокрема й на міжнародній арені», - заявив Лубінець.

Читайте також: Авіатроща Іл-76: Лубінець заявляє, що Червоний Хрест нічого не вимагає від росіян

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не виконує свій мандат і не вимагає нічого від росіян стосовно полонених українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-