Лубінець про обмін: Щодо кожного поверненого фіксую застосування тортур

Лубінець про обмін: Щодо кожного поверненого фіксую застосування тортур

Укрінформ
Український омбудсмен Дмитро Лубінець щодо кожного з тих громадян, які нещодавно повернулися з російського полону і з ким він спілкувався, фіксує застосування до них тортур.

Про це він розповів у ефірі телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на питання, як почуваються звільнені оборонці і цивільні, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо казати про фізичний стан, то вони почуваються вкрай негативно. Після спілкування я фіксую по кожному застосування тортур і буду інформувати у першу чергу представників МКЧХ та ООН. Ми будемо продовжувати вимагати, щоб це було зафіксовано і щоб РФ і росіяни понесли за це покарання», - сказав Лубінець.

Він зазначив, що після спілкування зі звільненими з полону РФ захисниками зафіксував, що всі вони втратили багато кілограмів ваги й у фізичному плані потребують меддопомоги й реабілітації.

«Щодо психологічного стану, то тут набагато все краще. Хлопців, як і дівчат, росіяни не зламали, хоча намагалися. І так само (вони – ред.) вчора розказували про тортури, у тому числі про психологічний тиск. Всі хлопці дякували за те, що (їх – ред.) повернули, раділи, що вони - в Україні. Казали, що вони розуміють, що їхня задача - максимально швидко відновитися і повертатися воювати далі», - розповів омбудсман.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини поінформував, що останній обмін був «максимально важким».

Читайте також: Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову здійснить обмін полоненими

«Як людина, яка безпосередньо брала в цьому участь, можу сказати, що непроста це була робота. Були залучені нові можливості, нові посередники тощо. Я думаю, що все спрацювало, у тому числі й той тиск, який ми робили через наших партнерів. І ми робимо все, щоб повернути всіх, і ми це зробимо, ми в це віримо», - запевнив він.

Відповідаючи на питання, Лубінець заявив, що він не може публічно назвати кількість українських військових, які залишаються в полоні.

Як повідомлялося, 3 січня в Україну з російського полону повернули понад 200 військових і цивільних. Серед звільнених: сержанти, офіцери — воїни ЗСУ, Національної гвардії, ВМС і прикордонники. Обмін відбувся за участю Об'єднаних Арабських Еміратів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-