Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову здійснить обмін полоненими

Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову здійснить обмін полоненими

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сподівається, що найближчими тижнями Україна знову зможе здійснити обмін полоненими.

Про це він заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я сподіваюсь, що в цьому році цей процес обміну покаже системність. Я сподіваюсь, що протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати наших героїв поверненням додому. Але не забуваємо, з ким ми воюємо, вони підступно ведуть перемовини, і ніхто не знає, коли вони (росіяни - ред.) знову зможуть обірвати цей процес. Але те, що залежить від України, ми робимо, абсолютно все можливе", - наголосив Лубінець.

За його словами, нинішньому обміну, в результаті якого вдалося повернути 230 українських людей, передував довгий і складний процес. "Він був ускладнений тим, що Російська Федерація, на мою думку, зайняла позицію не проводити обмін полонених, заблокувати процес повернення і цивільних заручників задля того, щоб максимально пробувати підірвати ситуацію в Україні зсередини", - підкреслив Омбудсмен.

Читайте також: Зеленський: В обмінах була довга пауза, але жодної паузи не було в переговорах

За його словами, Україна намагалася залучити нових партнерів, щоб був розблокований процес повернення військовополонених. "Сьогодні нам це вдалося. Були долучені ОАЕ. Я постійно був на зв'язку з Москальковою (російською омбудсменкою - ред.). Вона також вплинула на те, щоб відбулося повернення наших героїв", - розповів Лубінець.

Він також зауважив, що за останні два тижні в перемовинах з РФ відбулися три позитивні моменти: взаємне відвідування військовополонених, взаємний обмін теплими речами і сьогодні нарешті третій момент - повернення наших людей. "Задача стоїть - повернути абсолютно всіх", - наголосив омбудсмен.

Він також розповів, що українські захисники і захисниці, яких вдалося повернути сьогодні, перебували в російському полоні від 6 місяців до 1,5 року.

За словами Лубінця, усі вони перебувають у поганому фізичному стані, виснажені, дуже схудли. "Щодо морального стану, то усі морально стійкі", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, до України з полону повернулися 230 українських захисників. Серед них - представники Збройних сил України - 130 (ТрО - 14, ВМС - 14), Національної гвардії - 55, Державної прикордонної служби - 38, Національної поліції - 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Читайте також: З російського полону за час повномасштабної війни звільнили 2828 українців - ГУР

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-