Авіатроща Іл-76: Лубінець заявляє, що Червоний Хрест нічого не вимагає від росіян

Авіатроща Іл-76: Лубінець заявляє, що Червоний Хрест нічого не вимагає від росіян

Укрінформ
Міжнародний комітет Червоного Хреста не виконує свій мандат, не вимагає нічого від росіян стосовно полонених українців.

Як передає Укрінформ, про це зазначив у інтерв’ю «Голосу Америки» Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«На жаль, я постійно фіксую факти, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не виконує свій мандат, не вимагає нічого від росіян», - сказав він, відповідаючи на запитання стосовно українських військовополонених, які могли загинути під час авіатрощі Іл-76, як про це заявляють росіяни.

Лубінець висловив сподівання, що, перебуваючи у США, в країні, яка є найбільшим донором МКЧХ, йому вдасться спонукати представників США до спілкування з представниками Червоного Хреста.

Читайте також: У ГУР назвали заяви Путіна щодо Іл-76 лукавством, бо росіяни не раз збивали свої літаки

«Якщо в світі діє тільки одна організація з унікальним мандатом захисту прав військовополонених, то ми очікуємо саме від цієї організації максимально швидкої ефективної реакції», - зазначив посадовець.

Він додав, що зі свого боку після інформації про авіатрощу ІЛ-76 написав офіційний лист до МКЧХ , сподіваючись отримати відповідь відносно українських полонених, але її, на жаль, немає.

Лубінець також розповів, що за правилами, коли росіяни беруть когось у полон, то повинні інформувати про це представників МКЧХ, а ті у свою чергу мають провести опитування, зафіксувати медичний стан, якщо є поранення — якого ступеню важкості. Після цього МКЧХ повідомляє в спеціальний центр у Женеві, а той повідомляє в Україні родичам та в Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Водночас росіяни, коли вирішують когось підтвердити, просто надають списки.

За інформацією омбудсмена, російська сторона не надає можливості фізичного доступу, і МКЧХ цей доступ не вимагає.

Читайте також: Катастрофа Іл-76: Штати зацікавлені в тому, щоб отримати якомога більше інформації

Як повідомляв Укрінформ, під час п’ятдесятого обміну полоненими, який відбувся 31 січня, з російського полону повернули 207 українських захисників, серед яких 95 представників ЗСУ, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та один представник Національної поліції.

Під час обміну 31 січня з російського полону повернули українських військовополонених, яких планували повернути ще 24 січня, окрім 65 людей, яких російська сторона назвала загиблими внаслідок авіатрощі Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які росіяни використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку перебували 65 полонених українських військовослужбовців, шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Читайте також: Лубінець - про катастрофу Іл-76: РФ офіційно досі не надала жодного прізвища загиблих

Юсов заявив, що обмін полоненими між РФ та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, оприлюднена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Юсов поінформував, що РФ не дає згоди на проведення міжнародного розслідування авіатрощі літака Іл-76.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-