Правоохоронці відкрили справу щодо перешкоджання роботі журналіста-розслідувача Ніколова

Правоохоронці відкрили справу щодо перешкоджання роботі журналіста-розслідувача Ніколова

Укрінформ
У Києві правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо перешкоджання роботі журналіста.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомила у Телеграмі.

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури Києва розпочато кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, 15 січня поточного року група осіб прибула до багатоквартирного будинку в Дарницькому районі, в якому проживає спецкореспондент одного з видань. Перебуваючи на міжквартирному ходовому майданчику біля квартири журналіста, вони вчиняли протиправні дії.

Правоохоронні органи вживають заходи, спрямовані на встановлення причетних осіб.

У прокуратурі нагадують, що вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

Читайте також: Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня були опубліковані приховані зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Читайте також: Одеська журналістка знайшла «прослушку» у своєму авто

Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо BIHUS.Info і погрози Ніколову.

Також у Комітеті ВР з інформполітики заявили, що готують звернення до правоохоронців щодо прослуховування співробітників Bihus.Info

Служба безпеки України відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

Зеленський відреагував на останні атаки проти медіа, і наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

 Фото: facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-