Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Укрінформ
Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликають Президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Про це йдеться у заяві Медіаруху, яку оприлюднило видання "Детектор медіа", повідомляє Укрінформ.

"Анонімні телеграм-канали, які публічно декларують, що працюють на владу і постійно її захищають, та сайти-сміттярки вже системно переслідують незалежні медіа та журналістів-розслідувачів, влаштовуючи їм провокації в реальному житті. Невідомі агресори намагаються виставити українських журналістів "ворогами народу", російськими агентами, особами, що мають наркозалежність, та дискредитувати їхню професійну роботу", – йдеться у заяві.

Медійники зазначили, що за останні кілька днів відбувалися атаки на журналіста проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, на Bihus.Info, а до того – на "Детектор медіа", "Українську правду", NV, "Цензор", "Бабель", "Лігу.net".

Крім того, у заяві зауважили, що окрім провокацій і спроб дискредитації, відбувається стеження, прослуховування телефонних розмов та порушення права журналістів на приватне життя – і все це з метою тиску на незалежні медіа.

Учасники Медіаруху вважають, що всі ці дії є злочинами, які потребують оперативної реакції з боку правоохоронних органів, і всі вони завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави.

Вони закликають правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та оперативно встановити і притягнути до відповідальності людей, причетних до організації цих переслідувань і атак на журналістів.

"Захистити свободу слова і припинити провокації проти журналістів – в інтересах керівництва держави, адже анонімні телеграм-канали, ймовірно, причетні до організації цих провокацій, прямо називають їх помстою за критику влади, зокрема президента", – йдеться в заяві.

Також учасники Медіаруху закликають наших міжнародних партнерів виступити на захист переслідуваних журналістів. На їхнє переконання, лише громадський контроль гарантує непохитність дотримання принципів демократії, верховенства права та ефективної боротьби з корупцією.

Читайте також: На Полтавщині депутату вручили підозру в погрозі вбивством журналістці

Як повідомлялося, 16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник".

Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал "Карточный Офис", в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" та "Джокер".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-