Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

Комісія з журналістської етики вважає тиск на розслідувачів загрозою для демократії

Заява
Укрінформ
Комісія з журналістської етики обурена випадками тиску на українських журналістів-розслідувачів і вважає це небезпечною загрозою для демократії та майбутнього країни.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Комісії з журналістської етики, передає Укрінформ.

«Прослуховування, прихована зйомка, непрохані візити за адресою проживання, цькування в соціальних мережах, звинувачення у нібито порушенні законодавства – усе це ми розцінюємо як залякування журналістів-розслідувачів та їхніх команд. Останні атаки на Юрія Ніколова і Дениса Бігуса виглядають як заздалегідь сплановані кампанії з дискредитації медійників в очах суспільства. Метою таких атак є знищення репутації відомих журналістів і провокування недовіри до журналістських розслідувань в Україні», - зазначається в заяві.

У комісії наголошують, що наслідком втручання у приватне життя медійників може бути розкриття конфіденційних джерел. Це може становити загрозу для джерел, і в майбутньому ускладнить пошук інформації для всіх журналістів.

Читайте також: СБУ розслідує обставини прослуховування і відеозйомки співробітників Bihus.Info

Розслідувальна журналістика в Україні грає значну роль в умовах воєнного стану, закритих реєстрів і обмежених можливостей суспільства проконтролювати дії влади, констатують автори заяви.

«Комісія з журналістської етики вважає неприпустимим, аби на тлі погроз і тиску журналісти вдавалися до самоцензури й відмовлялися від гострих тем. Тільки притягнення винних до реальної відповідальності зможе зупинити ганебну кампанію із залякування журналістів та знецінення їхньої роботи», - вказується в документі

У комісії нагадують, що гарантом дотримання конституційних прав громадян є Президент України, тому вимагають від нього продемонструвати спроможність захищати демократію і свободу слова.

Читайте також: Голова комітету Ради направив звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Ніколова

«Ми закликаємо правоохоронні органи, зокрема Службу безпеки України, Офіс Генерального прокурора, Національну поліцію України – всебічно й незаангажовано розслідувати зазначені випадки тиску. З огляду на серйозні загрози демократії та парламентаризму в Україні, закликаємо парламент до незалежного нагляду за розслідуванням атак проти журналістів. Такі злочини не повинні залишитися безкарними», - підкреслюється в заяві.

Як повідомлялося, Президент України зреагував на останні атаки проти медіа, та наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

«Щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий», - заявив глава держави у відеозверненні 17 січня.

Нагадаємо, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: напередодні невідомі намагалися потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Читайте також: Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Після інциденту Телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, нібито це військові приїхали передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили Телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня було оприлюднено приховані зйомки, де видно, нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини. Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-