СБУ розслідує обставини прослуховування і відеозйомки співробітників Bihus.Info

СБУ розслідує обставини прослуховування і відеозйомки співробітників Bihus.Info

Укрінформ
Служба безпеки України відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, повідомляє Укрінформ.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Як наголосили в СБУ, прозора і безперешкодна робота незалежних і фахових засобів масової інформації є важливою умовою розвитку України як демократичної держави. Подібним фактам стеження слід дати правову оцінку, незалежно від того, були чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин.

У спецслужбі підкреслили, що оцінку цьому можуть дати виключно правоохоронні органи згідно зі своєю підслідністю.

Читайте також: Директорка ІМІ вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня були опубліковані приховані зйомки, де видно, що нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Читайте також: Юрчишин назвав пріоритет роботи для комітету свободи слова

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин готує звернення до правоохоронних органів щодо тиску на незалежні ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-