Юрчишин назвав пріоритет роботи для комітету свободи слова

Юрчишин назвав пріоритет роботи для комітету свободи слова

Укрінформ
Один із ключових пріоритетів діяльності Комітету Верховної Ради з питань свободи слова — пошук механізмів звільнення з російського полону українських журналістів.

Про це голова Комітету Верховної Ради Ярослав Юрчишин (парламентська фракція “Голос”) заявив під час брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“Учора відбулося перше засідання Комітету ВР з питань свободи слова (під головуванням Юрчишина — ред.). Ми обговорили ключові плани і пріоритети. Один із них — привернення уваги світу і пошук юридичних механізмів звільнення полонених українських журналістів. Понад 25 осіб станом на листопад перебувають у полоні. Щодо окремих із них, наприклад Олени Рощіни з “Української правди”, у нас немає інформації. Це жорстке порушення правил війни”, — наголосив він.

Юрчишин підкреслив, що Комітет ВР спільно з організацією “Репортери без кордонів”, Міжнародною організацією журналістів, Європейською організацією журналістів, структурами Ради Європи та ОБСЄ працюватимуть над порушенням цього питання на міжнародному рівні.

“Плануємо вийти на постанову, щоб закликати міжнародні установи активніше працювати в цьому процесі. З іншого боку, разом із медіаекспертами, представниками журналістського середовища зараз формуємо окремий трек у межах міжнародного трибуналу і Міжнародного кримінального суду щодо перешкоджання журналістській діяльності з боку країни-агресора Російської Федерації”, — додав нардеп.

Він запевнив, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова працюватиме над визволенням полонених українських журналістів. “Єдиний момент, що не завжди рішення на нашій стороні. Дуже багато необхідних моментів на стороні Росії, яка намагається не називати журналістів журналістами, а намагається подавати їх некомбатантами, про деяких узагалі немає інформації. На базі комітету ми точно будемо працювати і з силовиками, і з розвідниками, щоб ефективніше захищати журналістів” — зауважив він.

Читайте також: У Раді вивчають питання щодо посилення відкритості роботи парламенту - Юрчишин

Водночас Юрчишин наголосив на важливості публічності і привернення міжнародної уваги в питанні визволення журналістів із російського полону.

Як повідомлялося, за даними Національної спілки журналістів України, щонайменше 25 українських журналістів перебувають у російському полоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-