Директорка ІМІ вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів

Директорка ІМІ вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів

Укрінформ
Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів.

Так вона прокоментувала тиск на журналіста Юрій Ніколова та команду Bihus.Info, передає Укрінформ.

“Якщо сьогодні до вечора не буде жорсткої реакції влади на системний тиск на журналістів, буде дуже і дуже погано для України як для демократичної держави. Вчора – атака на розслідувача NGL Юрія Ніколова, сьогодні – на Bihus.Info. До того був системний тиск на “Детектор медіа” і Севгіль Мусаєву, “Бабель” та інші медіа”, – зазначила вона.

За словами Романюк, цілеспрямоване полювання на медіа, стеження, запис прихованого відео – неприпустимі в демократичній країні. 

“І мені дуже шкода спостерігати приклади, які нагадують часи Януковича. І яким у 2024 році точно не місце”, – зазначила директорка ІМІ.

Своєю чергою дослідниця дезінформації, головна редакторка фактчекінгових проєктів «НотаЄнота» Альона Романюк проаналізувала оприлюднений відеозапис про команду Bihus.Info і встановила, що це маніпулятивне відео, «закинуте через сайт-сміттярку».

Вона вказала на кілька фактів, які свідчать, що «редакція видання», через яке вкинули відео, - вигадані особи з фотографіями, які згенерував штучний інтелект.

Читайте також: У полоні РФ перебувають понад 25 українських журналістів - Юрчишин

Як повідомлялося, 16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал “Карточный Офис”, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-