Голова комітету Ради направив звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Ніколова

Голова комітету Ради направив звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Ніколова

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників BIHUS.Info та погрози журналісту видання "Наші гроші" Юрію Ніколову.

Як передає Укрінформ, про це Юрчишин написав у Фейсбуці.

"Подав депутатські звернення до Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників Bihus.Info. Мають бути активні дії від правоохоронних органів, аби встановити, хто замовив, хто виконав це завдання та з якою ціллю. Є ознаки порушення законодавства — значить, має бути відкрито кримінальне провадження", - зазначив Юрчишин.

Також він направив депутатське звернення до ОГП щодо погрози журналісту видання "Наші гроші" Юрію Ніколову.

Читайте також: СБУ розслідує обставини прослуховування і відеозйомки співробітників Bihus.Info

"Хочу дізнатися, чи відкрили кримінальне провадження щодо складу злочину проти працівника медіа", - зауважив Юрчишин.

За його словами, СБУ вже офіційно заявило про відкриття кримінального провадження згідно ст. 359 Кримінального кодексу (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) у справі Bihus.Info.

"Подяка за оперативність. Це дає надію на те, що ми таки дізнаємося замовників, не лише виконавців. Наразі чекаю відповіді на мої звернення, які мають надійти протягом 10 днів", - додав Юрчишин.

Читайте також: Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Як повідомлялося, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня опублікували приховані зйомки, де видно, нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини.Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Служба безпеки України відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-