Російська влада тримає у в’язницях тисячі українських цивільних - BBC

Російська влада тримає у в’язницях тисячі українських цивільних - BBC

Укрінформ
У колоніях і слідчих ізоляторах РФ та на окупованих Росією українських територіях перебувають тисячі українських цивільних.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації BBC.

Зазначається, що їх затримували при проходженні фільтрації або прямо на вулицях з формулюванням «за протидію СВО» й закривали в СІЗО та колонії без звинувачень, слідчих дій, судів і терміну звільнення. Тому знайти їх офіційним шляхом неможливо, а для їх визволення, на відміну від військовополонених, немає жодних механізмів.

У публікації подаються інтерв’ю з людьми, котрі пережили окупацію і зазнали тортур з боку російських окупантів, та з родичами утримуваних у Росії цивільних осіб.

Вторгнувшись в Україну, російська влада не розрізняла військовополонених і захоплених цивільних. Міністерство оборони Росії у відповідях на запити про цивільних підкреслювало, що вони «утримуються відповідно до вимог Женевської конвенції про поводження з військовополоненими».

Водночас Женевська конвенція «Про захист цивільного населення під час війни» нічого не говорить про можливість утримання цивільних у полоні, але забороняє брати заручників. Усе, що стосується полону, може бути застосоване лише до військових. Цивільних, згідно з чинними міжнародними нормами, можна затримувати «відповідно до законів і правил сторони-окупанта» з гарантією справедливого судового розгляду.

За російськими законами затримати людину до судового рішення можна лише на 48 годин і за встановленою процедурою. Улітку 2023 року цей термін було збільшено до 30 днів стосовно затримань у чотирьох окупованих регіонах України — але тільки якщо затриманий підозрюється у скоєнні тяжкого злочину або порушив пов'язані з воєнним станом заборони та обмеження.

Проте час, місце й підстави затримань українців військовими РФ часто ніде формально не зафіксовані, кримінальні й адміністративні справи не порушені, розслідування не ведеться. Люди просто зникають.

Читайте також: Двох російських військових судитимуть за катування цивільних на Миколаївщині

З точки зору українського законодавства, цивільна особа, затримана російськими силовиками на окупованій території України, — це заручник. Таке затримання в умовах окупації української суверенної території юридично кваліфікується як викрадення і взяття в заручники, що є воєнним злочином.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, у листопаді 2023 року було відомо про перебування в російському полоні 4337 українців. З них 3574 — це військові, 763 — цивільні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-