Закон про лобізм: посол ЄС очікує на порозуміння між урядом і громадянським суспільством

Закон про лобізм: посол ЄС очікує на порозуміння між урядом і громадянським суспільством

Укрінформ
Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова оптимістично налаштована стосовно того, що уряд і громадянське суспільство зможуть узгодити положення закону про лобіювання, які допомагатимуть усім учасникам цього процесу.

Про це Матернова сказала під час онлайн-виступу на відкритті 12-го Форуму розвитку громадянського суспільства "Що дасть нам силу", повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Дипломатка зазначила, що громадянське суспільство є ключовим партнером ЄС у просуванні реформ, зокрема антикорупційної та судової, які є основою європейського майбутнього.

«Ми з великою увагою стежимо за викликами, з якими бореться громадянське суспільство, щодо закону про лобізм і його нові положення. ЄС дійсно вимагає такого закону. Але він має слугувати тому, щоб обмежити лобістські устремління олігархічних структур, а законним бізнесам дозволити лобіювати легітимні цілі, які дійсно принесуть користь усьому суспільству. Я дуже оптимістично налаштована, що буде знайдено нові формулювання, нові положення, які дійсно допомагатимуть усім учасникам цього процесу», – зазначила Матернова. 

Вона також відзначила, що громадянське суспільство традиційно є ключовим партнером ЄС у політичному діалозі з урядом. Окрім того, співпраця з громадським сектором дає змогу охоплювати ті сфери, якими ЄС раніше не займався. 

«Зокрема, одна зі сфер, яка дуже близька до європейської політики, – це свобода медіа, медіаплюралізм та інформаційна свобода. Це теж ключова частина євроінтеграції», – зауважила посол ЄС. 

Як повідомлялося, ухвалення закону про лобістську діяльність передбачене висновком Єврокомісії щодо України від 8 листопада 2023 року та заходами з виконання Державної антикорупційної програми.

Читайте також: Українці допомагають країні рухатися до євроінтеграції, а США їх підтримують - Брінк

6 листопада 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оприлюднило проєкт Закону України «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні» та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання та адвокації».

Громадські організації наприкінці листопада закликали Кабмін повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.

Голова НАЗК Олександр Новіков, який брав участь у підготовці законопроєкту, в інтерв’ю Forbes 4 грудня розповів, що Верховна Рада у січні наступного року має ухвалити законопроєкт про доброчесне лобіювання та адвокацію. Якщо документ не ухвалять, це може сповільнити процес вступу України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-