Комунікація з рф щодо повернення цивільних відбувається практично щоденно — Лубінець

Комунікація з рф щодо повернення цивільних відбувається практично щоденно — Лубінець

Укрінформ
Комунікація Офісу Уповноваженого ВР з прав людини щодо повернення цивільних осіб, які перебувають в заручниках в російській федерації, відбувається практично щоденно.

Про це під час пресконференції сказав уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

“Щодо цивільних — комунікація є. Це те що я можу казати публічно. Не можу сказати, через які канали це відбувається, бо це не один канал. Канал, про який я публічно заявив, це спілкування між мною та москальковою. Не знаю наскільки це буде коректно щодо інституції з прав людини, якщо я назву її керівником такої інституції, бо я щиро вважаю, що системи захисту прав людини на території рф не існує, але з усім тим вона офіційно займає цю посаду. Комунікація у нас є, вона відбувається практично у щоденному режимі, зараз через уповноважених співробітників, одна людина визначена в нашій інституції, одна людина визначена в інституції москалькової, кожного дня обмінюємося листами, різною інформацією”, - сказав Лубінець.

Він нагадав, що згідно з Женевськими конвенціями, обмін має проводитися виключно військовополоненими, цивільних громадян сторони мають передавати одна одній без додаткових вимог, також без жодних вимог мають бути повернені важкопоранені. На жаль, росія не дотримується міжнародного права.

Читайте також: Лубінець в ООН нагадав, що росія депортує українських дітей з 2014 року

Уповноважений з прав людини додав, що перемовини з російською стороною проводяться з урахуванням двох критеріїв — дотримання національних інтересів України, відсутність шкоди українським громадянам та досягнення конкретного результату.

За словами Лубінця, пропозиція російської сторони зробити такі перемовини на загал була відхилена. Водночас він зазначив, що спілкування з москальковою публічно буде у разі конкретних результатів, зокрема повернення українських громадян, і додав, що перша телефонна розмова з москальковою відбулася через тиждень після його призначення, а перша зустріч 17 жовтня 2022 року, коли Україна повернула 108 українських полонених.

"Це був новий досвід для мене спілкування з російською стороною. Мені треба було з ним спілкуватися, бо я побачив результат", - сказав Лубінець.

Читайте також: росія тримає більш як 20 тисяч цивільних заручників, після деокупації цифра збільшиться - Лубінець

Як повідомлялося, омбудсмен росії москалькова у квітні 2023 року була виключена з членів Європейської мережі національних інституцій з прав людини (ENNHRI).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-