Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Великдень – особливе свято для українців

Великдень – особливе свято для українців

Блоги
Укрінформ
Господь обрав нас і задав нам важке доручення

Воскресіння і спасіння – це особливі явища для християн будь-яких конфесій. Тим більше вони значущі для українців-християн. Християнство – це не просто релігія. Таке розуміння дуже вузьке і примітивне. Християнство – це спосіб життя. Це перемога добра над злом. Це високоморальні чесноти. Ісус Христос вчив нас у двох заповідях, котрі Він нам лишив: любити Бога та ближнього, як себе самого. От і все. Всі інші приписи чи заповіді, включно з “Законом Мойсея” чи “Церковним догмами” – другорядні. Вони важливі та суттєві, але випливають для нас сьогодні тільки з доручення Ісуса Христа. 

Сьогоднішня війна в Україна – це боротьба за життя нашого народу. Також це страшне змагання перемоги добра над злом. Це немов хресна дорога Ісуса для нашого народу, що завершиться воскресінням. Ісус прийшов на землю, щоби спасти світ від первородного гріха та впровадити у світі духовну мораль і добро. У процесі своєї месіаністичної праці серед народу Він зустрічався з різними проявами зла, диявольськими діями, а то і фарисейством, здавалося б, не найбільш шкідливим лихом, але фактично не менш шкідливим та поширеним як найгірший гріх. Ісус не поборов на віки ці явища, одначе він навчив, що треба вірити у добро, у Бога та ввесь час боротися проти зла. Він показав, що байдужість, а то й зухвалість – теж гріхи.

Ми бачимо сьогодні, як ці прояви зла кружляють по цілому світу. москва, і не тільки її влада, а й народ – це уособлення зла по своїй культурі. Шевченко писав, що москалі “лихі люди”, але це не означає, що москальське дитя при народженні лихе. Одначе у наслідку московської імперської культури воно у багатьох випадках виростає на лихого москаля. Так його виховує і його лиха московська мати, яка виросла у лоні імперії й готова сьогодні вродити синів, щоби вони вбивали навіть невинних за злочинну імперію.

Одначе довкола цього є менше зло, але все ж таки зло – свого роду фарисейство – це зухвалість або байдужість до цього зла, вважаючи себе інколи особливим, або що моя хата з краю. Ми, українці, покликані Ісусом боротися проти цих проявів зла також, однак дипломатично і своїм прикладом героїзму.

Ми боремось проти основного тяжкого зла московського імперіалізму, але також ми змагаємось з модерними проявами фарисейства, байдужості й почуття особливості, що галасливо проповідується зокрема в Америці. Ось просто неймовірний приклад цього – це допущення сьогодні, щоби у місяці квітні ц.р. москалі стояли на чолі Ради Безпеки ООН. Аргументи тут зайві, бо їх так багато. Розмови про совість або іронію тут зайві. Ще ніколи не було кращого аргументу для потреби реформ ООН. 

Воскресіння і перемога Ісуса над смертю, як і добра над злом, – це проявилося в останньому році у світовому відношенні: Україна здала іспит свого захисту, помимо недоречних і хибних передбачень. Волелюбні держави цілого світу стали на захист України не тільки словом, але й ділом, надаючи їй можливості захисту доставкою не тільки гуманітарної допомоги, а й летальної зброї. Недавно Міжнародний Кримінальний Суд видав рішення взяти під арешт володимира путіна за воєнні злочини. Це викликало занепокоєння навіть держав, насильно наставлених приязно до путіна.

У цей час торжество Воскресіння Ісуса Христа проявляється не тільки в історичному чи духовному контексті, але у сьогоднішньому не тільки стратегічно-політичному, а й гуманітарному порядку. Україна і її народ є хіба жертвою цього явища, але вона і її народ є у першу чергу виконавцями Воскресіння і перемоги добра над злом. Мабуть, у цьому випадку нас вибрав Господь і завдав нам важке доручення. Ми це доручення виконуємо. 

Тому приступаймо до наших Великодніх традицій з глибокою вірою та надією. Я не проповідник. Я просто українець-християнин, який уважає, що Господь обрав нас, щоби ми були Його рукою перемоги добра над злом. 

 Аскольд Лозинський

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-