Держдеп оприлюднив звіт про численні воєнні злочини росіян в Україні

Держдеп оприлюднив звіт про численні воєнні злочини росіян в Україні

Укрінформ
російські сили на чолі з президентом володимиром путіним вчинили численні воєнні злочини, злочини проти людства та інші зловживання у розв’язаній кремлем жорстокій війні проти України.

Про це йдеться у Звіті щодо дотримання прав людини в різних країнах у 2022 році, яку представив у понеділок державний секретар США Ентоні Блінкен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, і російські збройні сили вчинили численні воєнні злочини, а також інші звірства та зловживання», - зазначається у доповіді.

«Мали місце достовірні повідомлення про позасудові страти, катування, зґвалтування, невибіркові напади, а також навмисні напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру з боку російських сил в Україні, і все це є воєнними злочинами», - підкреслюється в документі.

Читайте також: Китай не відчуває зобов’язань притягти путіна до відповідальності - Блінкен

При цьому зауважується, що війна путіна проти України призвела також до злочинів проти людства.

Крім того, вказується на примусову депортацію цивільних осіб з України до рф із застосуванням так званого процесу «фільтрації», а також на незаконне усиновлення дітей з України.

Окрема увага звертається на ситуацію в тимчасово окупованому росіянами українському Криму, де продовжуються грубі порушення прав людини.

«Влада (рф – ред.) також проводила політично вмотивовані арешти, затримання та суди над українськими громадянами в росії, багато з яких стверджували, що їх катували», - зазначається у звіті.

Читайте також: Комісія ООН назвала воєнним злочином незаконне переміщення дітей з України в росію

При цьому в доповіді звертається увага на домінуючу роль у авторитарній системі рф безпосередньо путіна.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт володимира путіна та марії львової-бєлової. Президента рф та уповноважену президента рф у справах дитини підозрюють у воєнних злочинах - незаконних депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-