Рада ЄС: Засади, на яких ґрунтується безпека і стабільність континенту, залишаються непорушними

Рада ЄС: Засади, на яких ґрунтується безпека і стабільність континенту, залишаються непорушними

Резолюція
Укрінформ
Попри спроби росії підірвати принципи європейської безпеки, основані на Хартії ООН та рішеннях ОБСЄ, засади, на яких ґрунтується безпека і стабільність континенту, залишаються непорушними, не підлягають ревізії або спробам хибної інтерпретації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у резолюції Ради ЄС щодо пріоритетів ЄС стосовно ОБСЄ, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Розпочавши війну проти України за підтримки білорусі, росія знущається з ключових норм, принципів та зобов’язань, на яких побудована європейська безпека. Ці принципи прописані в Хартії ООН та в основоположних документах Організації з безпеки і співробітництва (ОБСЄ), включаючи Гельсінський Заключний акт та Паризьку Хартію», - йдеться в документі.

Резолюція наголошує: росія нехтувала цими принципами багато років, включаючи події у Грузії 2008 року та в Україні з 2014 року. Проте ці принципи не підлягають повторним переговорам, вони не є суб’єктом ревізії або свавільної інтерпретації.

«Європейський Союз стоятиме як один з Україною та її народом так довго, як це буде необхідним», - наголошується в резолюції Ради ЄС.

Як зазначається, під час міністерської зустрічі у грудні 2022 року країни-учасниці ОБСЄ підтвердили, що ця організація залишається захисником фундаментальних дій і цінностей із підтримки безпеки в Європі та унікальною платформою для широкої дискусії у сфері безпеки, надає інструменти для запобігання конфліктам та для їх розв’язання.

Читайте також: Захист цивільних в Україні: на асамблеї Міжпарламентського союзу ухвалили резолюцію

«Фундаментальні принципи та зобов’язання відповідно до Гельсінського Заключного акту та Паризької Хартії не можуть бути надійно захищені без завершення російської війни та без відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - йдеться у документі.

Рада ЄС висловила жаль, що СММ ОБСЄ в Україні і спостережна місія ОБСЄ на російському пропускному пункті Гуково та у Донецьку були закриті через відмову росії підтримати консенсус щодо продовження їх мандату. Рада ЄС підтвердила заклик до росії негайно і безумовно звільнити трьох штатних співробітників СММ ОБСЄ, повернути броньовані автомобілі, що належали СММ ОБСЄ, їх законним власникам.

«Рада ЄС вітає триваючу підтримку України з боку ОБСЄ та запровадження Програми підтримки ОБСЄ для України (SPU) з метою зміцнення стійкості українських інституцій та організацій громадянського суспільства. ЄС та його країни-члени є головними контрибуторами для цієї позабюджетної ініціативи», - наголошується в документі.

Читайте також: росія обрала війну попри усі наші зусилля з її запобігання – генсек ОБСЄ

Резолюція нагадує, що Рада ЄС привітала застосування Московського механізму, який був двічі активований у 2022 році у зв’язку із порушенням гуманітарного права і прав людини, воєнними злочинами і злочинами проти людства, що були скоєні під час війни росії проти України.

«Висновки цих двох доповідей, виданих у рамках Московського механізму, а також доповіді БДІПЛ є важливим внеском у збір та аналіз фактів з подальшим представленням їх для розгляду в рамках механізму відповідальності, який має або може мати юрисдикцію у майбутньому», - зазначається в резолюції Ради ЄС.

Як наголошується в документі, ЄС буде надалі організаційно і фінансово підтримувати діяльність ОБСЄ, забезпечить, щоб російська війна проти України залишалася в центрі уваги ОБСЄ так довго, як росія продовжуватиме свою агресію, яка являє собою пряму атаку на європейський порядок з безпеки, підриває європейську та глобальну безпеку і стабільність.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається засідання Ради ЄС у форматі «Jumbo» - одночасно за участі міністрів закордонних справ і міністрів оборони ЄС. Учасники зустрічі першим питанням розглянули ситуацію в Україні та, зокрема, ухвалили рішення про постачання в Україну 1 мільйона боєприпасів упродовж року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-