росія обрала війну попри усі наші зусилля з її запобігання – генсек ОБСЄ

росія обрала війну попри усі наші зусилля з її запобігання – генсек ОБСЄ

Укрінформ
Війна рф проти України не була спричинена провалом інструментів ОБСЄ із запобігання конфліктам чи будь-якого іншого міжнародного механізму, оскільки росія просто зробила вибір на користь агресивної війни, попри усі зусилля з її запобігання.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід.

"Ми завжди шукаємо шляхи вдосконалення нашої роботи, але я вже говорила і хочу чітко заявити, що ця війна не була спричинена провалом інструментів ОБСЄ із запобігання конфліктам чи будь-якого іншого міжнародного механізму", - прокоментувала Шмід питання про те, наскільки ефективно спрацювали механізми ОБСЄ для запобігання війни рф проти України.

Шмід зазначила, що у міру зростання напруженості вона "неодноразово висловлювала на засіданнях Постійної ради ОБСЄ своє глибоке занепокоєння нарощуванням військової присутності на кордонах України".

"14 лютого я направила офіційне раннє попередження послам ОБСЄ, відзначивши зростаючі перспективи ескалації та насильства в цьому регіоні. Це був лише третій випадок в історії, коли цей інструмент був використаний", - повідомила вона.

У той час, на прохання української влади, співробітники ОБСЄ також залишилися в Україні – як з команди Координатора проєктів, так і зі складу Спеціальної моніторингової місії, яка на той час ще була на місцях і включала представників 40 країн.

Читайте також: Країни-учасниці будуть підтримувати Україну попри позицію рф - генсек ОБСЄ

"Однак саме росія зробила вибір на користь розв’язання агресивної війни проти України, незважаючи на всі наші зусилля, спрямовані на запобігання цьому. Як чітко зазначив Чинний голова ОБСЄ міністр Рау, жодні інструменти чи формати не можуть бути ефективними, коли "одна держава налаштована руйнувати, а не будувати", - заявила генсек ОБСЄ.

Вона також наголосила, що "ця війна спрямована проти всього, що ми відстоюємо – і всього, заради чого ми працювали відтоді, як вперше зібралися разом під час "холодної війни" – не як союзники, а як держави, які розходилися в поглядах, але були зацікавлені в пошуку шляхів подолання розбіжностей і розбудови довіри".

Генсек ОБСЄ також вказала на те, що зараз, коли росія веде війну проти України, досягнення консенсусу в Організації "є ще більш складним завданням, ніж будь-коли". І позиція рф має реальний вплив на те, як ОБСЄ працює на різних рівнях.

Більш детально читайте в інтерв’ю Гельґи Марії Шмід за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-