Країни-учасниці будуть підтримувати Україну попри позицію рф - генсек ОБСЄ

Країни-учасниці будуть підтримувати Україну попри позицію рф - генсек ОБСЄ

Укрінформ
російська федерація не збирається підтримувати жодну місію ОБСЄ в Україні, однак країни-учасниці Організації хочуть продовжувати підтримувати Україну і тому ініціювали нову Програму підтримки для України.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід.

"Ми були змушені закрити Офіс координатора проєктів ОБСЄ в Україні – місію, яка була започаткована ще в 1990-х роках — тому, що відповідно до правил ОБСЄ для продовження мандату кожної місії необхідний консенсус. російська федерація чітко дала зрозуміти, що не збирається підтримувати жодну місію ОБСЄ в Україні. З цієї ж причини ми були змушені закрити Спеціальну моніторингову місію. Але робота, яку ми робили, залишається необхідною. Так само чітким є і бажання держав-учасниць ОБСЄ продовжувати підтримувати Україну", - заявила вона.

Читайте також: Євросоюз в ОБСЄ: росії не вдасться знищити ані Різдво, ані Україну

За словами генсека ОБСЄ, саме тому низка держав-учасниць робить свій внесок до нової Програми підтримки для України, яка фінансується донорами і ґрунтується на роботі, що її ОБСЄ проводила в Україні протягом десятиліть. Програма також отримала широку підтримку під час зустрічі глав МЗС країн-учасниць ОБСЄ у Лодзі на початку цього місяця.

Шмід повідомила, що команда Програми наразі налічує близько 60 осіб і базується в Києві. Польське головування в ОБСЄ призначило посла Генріка Вілладсена спеціальним представником - координатором проєктів в Україні "з тим, щоби він сприяв діалогу з зацікавленими сторонами щодо планування та координації проєктів ОБСЄ".

"Проєкти є широкими за тематикою та масштабами і включають такі сфери, як подолання екологічної шкоди, завданої війною, протимінна діяльність, посилення спроможностей надавати соціальну та психологічну підтримку постраждалим від війни, підтримка свободи ЗМІ, протидія кіберзлочинності та боротьба з торгівлею людьми", - заявила генсек ОБСЄ.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Віримо, що після Patriot будуть інші передові системи

Коментуючи проєкт протимінної діяльності, вона вказала на те, що масштаби проблеми є великими, і забезпечення того, щоб території, які постраждали від війни, були безпечними для громад, може бути коштовним і тривалим процесом".

Ще одним важливим компонентом Програми є посилення спроможностей України реагувати на надзвичайні ситуації, пов’язані з хімічними речовинами. "Це є критично важливим у мирний час, але ще більш важливе у контексті цієї війни", - додала Шмід.

Як повідомляв Укрінформ, росія домоглася закриття усіх польових місій ОБСЄ в Україні, зловживаючи керуючим у цій організації принципом консенсусу. Готуючись до повномасштабного вторгнення, ще у вересні минулого року москва заблокувала продовження мандату невеликої місії спостерігачів на українсько-російському кордоні, а з початком масштабного вторгнення була паралізована і робота Спеціальної моніторингової місії, розгорнутої внаслідок гібридної агресії рф у 2014 році. Далі росія заблокувала й оновлення мандату Офісу координатора проєктів ОБСЄ в Україні, який пропрацював в країні 23 роки.

Відповіддю на таке блокування росією роботи ОБСЄ в Україні став запуск у листопаді нової Програми підтримки для України, яка формально не є польовою місією ОБСЄ і фінансується не з бюджету Організації, а окремими державами-учасницями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-