ВР ухвалила закон, який покращить комплектування ЗСУ офіцерами під час війни

ВР ухвалила закон, який покращить комплектування ЗСУ офіцерами під час війни

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до закону «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо комплектування Збройних Сил України посадовими особами офіцерського складу на особливий період.

Як передає Укрінформ, за відповідне рішення проголосували 283 народні обранці, повідомив народний депутат від парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк у Телеграмі.

Згідно з ухваленими змінами до законодавства, встановлено, що на особливий період на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу приймаються особи віком від 20 до 40 років. Також у період дії воєнного стану є можливість прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу з одночасним присвоєнням первинного військового звання офіцерського складу, осіб сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за умови, що такі особи мають бойовий досвід та проходили військову службу в районах ведення воєнних (бойових) дій не менше 6 місяців. Прийняття на військову службу за контрактом у цьому випадку не здійснюється протягом строку дії дисциплінарних стягнень. При цьому, наявність вищої освіти не вимагається.

Крім того, усвідомлюючи потребу в належній підготовці новопризначених офіцерів та враховуючи реальну можливість проведення такої підготовки, депутати запровадили таке «гнучке» положення: особи, які призначаються на офіцерські (посади) за нововведеною підставою, проходять курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності до призначення на посаду або після призначення (але не пізніше ніж протягом 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану).

Читайте також: Рада прийняла за основу зміни до закону «Про оборону України»

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, прийняття та реалізація закону забезпечить комплектування Збройних Сил України посадовими особами офіцерського складу із реальним бойовим досвідом і, як наслідок, посилить оборонний потенціал держави.

Раніше повідомлялося, Верховна Рада проголосувала за подовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 20 травня 2023 року. Таким чином, у 2023 році мобілізувати можуть громадян віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок. З початком повномасштабної війни воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжували кілька разів: з 24 лютого до 25 травня 2022 року; з 25 травня до 23 серпня 2022 року; з 23 серпня до 21 листопада 2022 року; з 21 листопада до 19 лютого 2023 року; з 19 лютого до 20 травня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-