Маркарова - про «гуманних росіян»: Папа Франциск неуважно читав достоєвського

Маркарова - про «гуманних росіян»: Папа Франциск неуважно читав достоєвського

Укрінформ
Посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова прокоментувала слова Папи Римського Франциска про начебто "притаманний росіянам гуманізм".

Як передає Укрінформ, про це посол написала у Фейсбуці.

"Соррі, не стримаюсь. Папа Римський, мабуть, якось неуважно читав Достоєвського. Інакше Його Святість не дивувався би жорсткості росіян (яка якраз їм природньо притаманна). А декілька інших творів російських письменників/поетів, включно з Пушкіним, Купріним, Булгаковим, як і навіть поверхневе вивчення правдивої історії нашого регіону, показало би, що гуманізмом не пахло у Московії ні за Івана Грозного в 1547-му, ні в 1708, коли було брутально вирізано Батурин, ні в кожній події після того…", - зауважила Маркарова.

Раніше Папа Франциск у відповідь на запитання у ході спілкування з журналістами під час повернення з Бахрейну заявив, що "жорстокість не притаманна російському народу".

"Мене вражає – і тому я вживаю слово “багатостраждальна” (дослівно: “martoriata” - “піддана мукам” від “martoriare” - “катувати, мучити”) – ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ – це великий народ; це (жорстокість - ред.) найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму. Вистачить згадати Достоєвського, який до сьогодні надихає, надихає християн до осмислення християнства. Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу», – сказав Папа.

Читайте також: Данілов відповів симоньян: Наші Оксани будуть плювати на собачі могили ваших чоловіків

Він також розповів, що у віці 11 років знав одного українського священика, який навчив його прислуговувати під час української літургії. І через це, за словами понтифіка, йому дуже подобається українська літургія.

"Я опинився між двома народами, до яких маю прихильність, – додав Папа Франциск. – І не тільки я. Святий Престол провів чимало конфіденційних зустрічей, багато речей з позитивними результатами".

Читайте також: Папа Франциск знову закликав молитися за мир в Україні

Понтифік також заявив, що нинішня війна є "світовою". "Протягом одного століття – три світові війни! 1914-1918, 1938-1945, і теперішня. Бо це світова війна, бо правдою є те, що коли імперії, з того чи іншого боку, слабнуть, то потребують вести війну, щоби почуватися сильними, як також для того, щоби продавати зброю. Бо сьогодні, на мою думку, найбільшим лихом у світі є виробництво зброї... якщо би протягом року не виробляти зброю, то поклалося би край голодові в світі. Індустрія зброї є жахливою", - додав Папа Римський.

Фото в тексті: Vatikan News

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-