Воєнні злочини росії: прокуратура створила сайт для збору свідчень і доказів

Воєнні злочини росії: прокуратура створила сайт для збору свідчень і доказів

Укрінформ
Офіс Генерального прокурора України створив портал «Кримінальна відповідальність за #RussianWarCrimes».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОГП.

«Офіс генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив цей ресурс для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні. Задокументовані докази будуть використані для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства, а також у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі після його створення», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Як переслідуватимуть російських воєнних злочинців, включаючи путіна

Як зазначається, робота проводиться згідно з міжнародними стандартами, із захистом інформації та свідків, збереженням інформації для здійснення правосуддя.

Щоб надіслати відео- та фотоматеріали, а також будь-яку інформацію, необхідно заповнити анкету: https://warcrimes.gov.ua/?fbclid=IwAR19tUmVqDYT-iZEfcCneYOJip1vW6yHlLdkXdPKzb8PrpdiBWm-PnIfu5Y#anketa

Уточнюється, що прикладами воєнних злочинів є: факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом; факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом; насилля щодо медичного персоналу, пошкодження медичного транспорту, лікарень, обладнання; відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги; насильство щодо духовенства, пошкодження/знищення культових споруд (храмів, мечетей, синагог тощо); розташування та використання військової техніки в житлових кварталах міста, ведення бойових дій окупантом в житлових кварталах міста; пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури.

Читайте також: Розвідка виклала дані генералів рф, які керували вбивствами українців у Маріуполі і на Київщині

Крім того, використання окупантом цивільного одягу, однострою ЗСУ, емблем гуманітарних та медичних установ; використання цивільної інфраструктури з воєнною метою під прикриттям цивільних; захоплення майна, пограбування окупаційними силами.

Щоб зафіксувати воєнний злочин, треба залишити інформацію про себе (вона під надійним захистом); описати порушення із зазначенням точного місця та всіх деталей (постраждалих, пошкодження тощо); завантажити фото або відео.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 17 квітня у «магістральному» кримінальному провадженні щодо вторгнення рф в Україну уже 580 підозрюваних осіб. Це представники військово-політичного керівництва рф; міністри, депутати, військове командування, посадовці, керівники правоохоронних відомств, розпалювачі війни та пропагандисти Кремля.

Читайте також: На Київщині російські військові вбили близько 900 цивільних – поліція

Загалом правоохоронці зареєстрували 6999 злочинів агресії та воєнних злочинів рф, з них 6800 – щодо порушення законів і звичаїв війни, 43 – щодо планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 9 – щодо пропаганди війни, 147 – інші.

Щодо злочинів проти нацбезпеки, то наразі зареєстровано уже 3190 таких злочинів, з них: 2090 – щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 553 – щодо державної зради, 58 – щодо диверсії, 489 – інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-