Радуцький: Грошей на підвищені зарплати медикам вистачає, заяви про брак коштів - маніпуляція

Радуцький: Грошей на підвищені зарплати медикам вистачає, заяви про брак коштів - маніпуляція

Укрінформ
Усі українські медики отримують підвищені заробітні плати, починаючи із січня поточного року. Однак деякі медзаклади заявляють, що їм бракує на це коштів: лікарів і медсестер змушують приходити на пів ставки. Такі заяви про брак коштів є маніпулятивними.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" сказав Михайло Радуцький, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації.

"Це абсолютно маніпулятивна історія. Бо місцеві бюджети до виплати зарплат не мають ніякого відношення взагалі. Зарплати лікарям підвищили за рахунок збільшення вартості пакета фінансових гарантій, так званих пакетів НСЗУ (Національна служба здоров'я України — ред.). Бюджет цього року рекордно був збільшений на цей рік — 34 млрд грн. Це саме для підвищення зарплати лікарям і медичним працівникам. І за розрахунками Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров'я, цих грошей на 100% вистачає", - сказав Радуцький.

Читайте також: Базова зарплата медиків не виключає надбавок, премій та інших доплат - МОЗ

Він пояснив, що згідно із Законом "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", гроші, які надходять до лікарні від НСЗУ, мають витрачатися тільки на три речі. Перша — це зарплата лікарів і медичних працівників. Друга — закупівля препаратів, які використовуються для лікування хворих. І третя — це витратні матеріали, які необхідні для надання послуги з лікування хворого.

"Все інше — комунальні платежі, ремонти капітальні — це все, дійсно, має йти за рахунок власника. А власник — місцева влада. І МОЗ, і комітет, зараз переймаються цим питанням, ми перевіряємо сигнали наших лікарів, медичних сестер, де їх зобов'язують приходити на пів ставки, де їм не виплачується зарплата. Коли починаємо перевіряти, то грошей із НСЗУ надходить достатньо. Але місцева влада каже головним лікарям, мовляв, за комуналку заплатіть, бо в нас начебто нема коштів", — сказав депутат.

Читайте також: Тимошенко закликав медиків повідомляти про невиплату підвищеної зарплати

Раніше повідомлялося, що медзаклади України перевірять на сумлінні виплати медикам. Нещодавно з'явилася інформація, що замість підвищення зарплат медикам керівництво деяких лікарень переводить їх на пів ставки. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив: якщо будуть виявлені такі прецеденти, то керівникові медичного закладу загрожуватиме штраф у 65 тис. грн за кожного працівника, якого перевели на нижчу ставку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-